Nieuws

Europa en Rusland samen op Mars

Geplaatst op 22-10-2007 om 18u10 door Bert Carrein - 4270 keer gelezen
Nieuws

Europa en Rusland zouden moeten samenwerken om als eersten te landen op de planeet Mars, zo heeft de Russische ambassadeur bij de Europese Unie, Vladimir Tsjizhov, gezegd bij de officiële opening van een tentoonstelling over 50 jaar Spoetnik en ruimtevaart in het Euro Space Center in Redu. De diplomaat zei dat het dromen over ruimtevaart in Rusland al begon in het midden van de negentiende eeuw. Die dromen werden in het begin van de twintigste eeuw geconcretiseerd in de technische geschriften van Konstantin Tsjolkovski, de voorvader van de ruimtevaart.

Volgens Tsjizhov hadden de VS, met de Duitse raketingenieur Wernher von Braun, in de jaren vijftig "objectief gezien" eigenlijk als eerste een kunstmaan in de ruimte moeten brengen. Maar onder meer door "kortzichtigheid" bij de Amerikaanse leiding was de Sovjet-Unie met de Spoetnik op 4 oktober 1957 de eerste. Tsjizhov hield een warm pleidooi voor internationale samenwerking in de ruimte. Een uitspraak van directeur-generaal Mike Griffin van de NASA parafraserend over de toekomstige viering van de eerste bemande landing op Mars, sprak hij de hoop uit dat dit een Europees-Russische missie zou zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Directeur-generaal Jean-Jacques Dordain van het Europese Ruimtevaartbureau ESA noemde de lancering van de Spoetnik een "revolutie" die de wereld heeft veranderd. "Er is geen Europeaan die niet de ruimtevaart gebruikt, al weet hij dat niet altijd", aldus Dordain. Om dit te bewijzen zouden we eens een "ruimtevaartloze dag" moeten invoeren en alle satellieten uitschakelen, zei hij. Dordain zag ook een reeks gemeenschappelijke punten tussen Europa en ruimtevaart, met als belangrijkste dat de samenwerking weliswaar moeilijk is, maar toch mogelijk is en tot succes leidt.

De tijdelijke tentoonstelling in het Euro Space Center in Redu, waarvan de einddatum nog niet vastligt, bestaat uit een reeks foto's en objecten over de Russische ruimtevaart, maar ook Frank De Winne komt aan bod (die weliswaar met de Russen naar het Internationaal Ruimtestation ISS is gevlogen).

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Oorsprong van methaan op Mars nog steeds niet achterhaald
Lees ook: Vloeibaar water op Mars?
Lees ook: Amerikaanse astronauten willen naar Mars
Lees ook: Wijdvertakte geul op Mars gevolg van lava
Lees ook: Kans op botsing van Mars met asteroide vergroot
Lees ook: MSL uitgesteld, Phobos-Grunt gaat wel door

Bekijk alle berichten uit deze categorie.