Nieuws

Komeet onverwacht in uitbarsting

Geplaatst op 26-10-2007 om 12u43 door Bert Carrein - 2506 keer gelezen
Nieuws

De komeet 17/P Holmes is onverwacht een pak helderder geworden in de nacht van 23 op 24 oktober. De uitbarsting verbijsterde velen over de hele wereld. De komeet is namelijk een half miljoen maal helderder geworden in slechts enkele uren tijd. Momenteel kun je de komeet dus bekijken met het blote oog. Normaal heeft de komeet een visuele magnitude van ongeveer 16. Astronomen zagen dit evolueren van 16 naar 4. Momenteel zou de komeet zelfs een visuele magnitude van 2 hebben. Hoe lager het getal van de magnitude, hoe helderder. Venus kan bijvoorbeeld een negatieve magnitude hebben. Objecten van een magnitude van 6 of meer zijn niet meer zichtbaar met het blote oog.

Het object heeft eigenlijk geen staart en is geelgroen van kleur. De komeet is dus eigenlijk stervormig en dus moeilijk te vinden. Een pluspunt is dat deze wel zeer gunstig gelegen is: in het sterrenbeeld Perseus.

Momenteel is er wel nog onduidelijkheid over de duur van deze helderheidssprong. De oorzaak de onverwachte helderheid blijft echter nog wel onduidelijk. De ontdekking van de komeet gebeurde op 6 november 1892 door de Spaanse amateurastronoom Juan Antonio Henriquez Santana terwijl het object toen ook zo'n sprong meemaakte. Toen duurde het enkele weken.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Resultaten Stardust verbluffend
Lees ook: Komeet Lulin te zien aan de avondhemel
Lees ook: Waren kometen vroeger binnenin vloeibaar?
Lees ook: Verbrokkelde komeet komt dichterbij
Lees ook: Komeet Holmes met een staartje
Lees ook: Komeet Holmes werpt materiaal af

Bekijk alle berichten uit deze categorie.