Nieuws

Manen van Pluto

Geplaatst op 24-02-2006 om 16u01 door Bert Carrein - 8359 keer gelezen
Nieuws

Nieuwe opnamen, gemaakt met de Hubble Space Telescope op 15 februari, bevestigen het vermoeden dat Pluto drie maantjes heeft, in plaats van slechts één zoals vroeger gedacht.

Er bestonden nog lichte twijfels, of deze twee nieuwe manen wel echt waren, maar door de nieuwe beelden is alle twijfel verdwenen. De twee manen hebben hetzelfde baanvlak als Charon, Pluto's grootste maan. Dat zou kunnen betekenen dat het geen ingevangen Kuiper-objecten zijn, maar dat ze samen met Pluto en Charon ontstonden in een grote botsing tussen twee objecten met de grootte van Pluto, ongeveer 4 miljard jaar geleden.

Een team sterrenkundigen, onder leiding van Hal Weaver en Allan Stern, maakte de recente opnamen met de Advanced Camera for Surveys, een van Hubble's waarnemingsinstrumenten. Zij hadden vooral aandacht voor het baanvlak van de nieuwe manen, en voor het gebied tussen de twee nieuwe manen en Pluto zelf. De mogelijkheid dat hier zich eventueel nog andere maantjes kunnen bevinden is nu ook uitgesloten, omdat ze dat hele gebied uitgekamd hebben.

Vele wetenschappers denken dat het stelsel van Pluto met zijn manen, en onze eigen aarde en maan, op ongeveer dezelfde manier gevormd werden. Ze kunnen allebei het gevolg zijn van een botsing tussen twee grote lichamen, waarbij weggeslingerde massa van één lichaam in een baan om dat lichaam komt, en later weer samenklontert tot een maan van die planeet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dwergplaneet Pluto is in enkele jaren roder geworden
Lees ook: Plutomaan Charon produceert ijs
Lees ook: Atmosfeer van Pluto onthuld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.