Nieuws

Onverklaarbare vondst van brokstukken in het ISS

Geplaatst op 30-10-2007 om 11u23 door Bert Carrein - 2531 keer gelezen
Nieuws

Ingenieurs van de NASA die verantwoordelijk zijn voor het Internationaal Ruimtestation ISS krabben zich in het haar over de onverwachte vondst van brokstrukken in een roterende as die van cruciaal belang is voor het roteren van de zonnepanelen op de spacemeccano. De voorbije maanden hadden de ingenieurs gemerkt dat één van de roterende assen (SARJ in het inventieve NASA-ees) op één van de laatst geïnstalleerde zonnepanelen vibreerde en meer stroom opslorpte dan normaal. Toen astronaut Dani Tani gisteren tijdens een ruimtewandeling een kijkje ging nemen bij de verdachte as aan zonnepaneel S4 aan stuurboordzijde, ontdekte hij tot eenieders verbazing metaalschilfers en ander spul dat er niet thuishoort.

De enorme SARJ's zijn cruciaal want ze moeten ervoor zorgen dat de gigantische zonnepanelen zich continu naar de Zon richten, zodat het complex maximaal energie krijgt. Volgens ISS-manager Mike Suffrreini gaan de ingenieurs het probleem onderzoeken en een oplossing zoeken. Haast is daarbij niet geboden. De SARJ kan voorlopig worden vastgezet, wat niet belet dat er voldoende stroom wordt opgewerkt om de lancering op 6 december van de shuttle Atlantis met het Europese lab Columbus toe te laten. Maar mogelijk is er niet genoeg energie wanneer in februari en april twee Japanse modules ook worden aangehecht. Na de ontdekking is het anderzijds ook wel een "must" dat de gisteren begonnen verhuis van de 17,5 ton wegende zonnepaneelset P6 keurig wordt afgewerkt, om de aanhechting van de Columbus mogelijk te maken, aldus de krant Florida Today.

Die gecompliceerde verplaatsing een half voetbalveld ver, gaat vandaag verder. Een extra ruimtewandeling, bovenop de vijf geplande tijdens de dinsdag begonnen assemblagemissie van de shuttle Discovery, is niet uitgesloten. Zes ruimtewandelingen tijdens één shuttlemissie zou een record zijn, aldus Florida Today. Het goede nieuws voor de astronauten van de ruimtependel is dat een laatste inspectie van de foto's, die van het hitteschild van de Discovery zijn gemaakt na lancering, aantonen dat de hittetegeltjes in goede staat zijn.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Succesvolle derde ruimtewandeling
Lees ook: ISS status report SS07-14
Lees ook: Frank De Winne mogelijk eerste Europese commandant ISS
Lees ook: Astronauten moeten herstellingswerken uitvoeren
Lees ook: Baan ISS succesvol verhoogd
Lees ook: ISS 10 jaar oud

Bekijk alle berichten uit deze categorie.