Nieuws

Komeet aan de ochtendhemel

Geplaatst op 25-02-2006 om 16u02 door Bert Carrein - 2127 keer gelezen
Nieuws

Vanaf eind deze week is er weer eens een redelijk heldere komeet aan de ochtendhemel te zien. De begin dit jaar ontdekte komeet Pojmanski zal vanaf begin maart aan de oostelijke horizon te zien zijn. Vanuit onze streken zal het wellicht niet met het blote oog lukken, maar een verrekijker zou de komeet zeker moeten tonen.

Het was de Pool Grzegorz Pojmanski die op 2 januari de nieuwe komeet het eerst vond op beelden van de All Sky Automated Survey, die door het Las Campanas Observatory in Chili wordt gevoerd. De nieuwe komeet kreeg de voorlopige aanduiding C/2006 A1, en kort erop de officiële naam Pojmanski. Een eerste baanberekening gaf aan dat Pojmanski op 22 maart de kortste afstand tot de zon zou bereiken (perihelium). Op 5 maart zal de komeet het dichtst bij de aarde staan, op 115 miljoen kilometer afstand.

Waarnemers uit het zuidelijk halfrond rapporteerden de laatste twee weken dat Pojmanski helderder is dan voorzien. De helderheid bedraagt momenteel ongeveer +5.5. Door de lage stand aan de ochtendhemel is dat net niet helder genoeg om met het blote oog te worden gezien. Een vrij uitzicht op de horizon is dan ook noodzakelijk.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw doel voor ex-kometenrammer
Lees ook: Komeet zoekgeraakt
Lees ook: Komeet onverwacht in uitbarsting
Lees ook: Komende weken McNaught aan de ochtendhemel
Lees ook: Naderende komeet verliest deel van staart
Lees ook: Minikometen naderen de Aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.