Nieuws

Spionagesatelliet dreigt op Aarde te crashen

Geplaatst op 02-02-2008 om 09u27 door Bert Carrein - 1404 keer gelezen
Nieuws

Een grote Amerikaanse spionagesatelliet is onbestuurbaar geworden en dreigt eind februari of begin maart op Aarde te crashen, meldt de Britse openbare omroep BBC op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Veel duidelijkheid is er niet want gezien het om een spionagesatelliet gaat, geldt er geheimhouding. Op voorwaarde van anonimiteit vertelden functionarissen dat de kunstmaan geen stroom en voortstuwing meer heeft en gevaarlijke materialen kan meevoeren. Mogelijk heeft de satelliet het giftige hydrazine als brandstof. Volgens woordvoerder Gordon Johndroe van de Nationale Veiligheidsraad in het Witte Huis houden de betrokken overheidsdiensten de zaak in de gaten. 'Er zijn de voorbije jaren al veel satellieten uit de ruimte teruggekomen en op Aarde teruggevallen zonder schade te veroorzaken. Wij bekijken alle mogelijk opties om alle mogelijke schade tegen te gaan.'

Regeringen over de hele wereld zijn verwittigd, schrijft de Britse krant The Times, die het gewicht van de kunstmaan op 10 ton schat. Desgevraagd wou Johndroe niet ingaan op de vraag of de kunstmaan eventueel zou worden vernietigd, mogelijk met een raket. Volgens John Pike, directeur van de defensiestudiegroep GlobalSecurity.org, kan een ongecontroleerde terugkeer naar de Aarde het risico inhouden dat Amerikaanse geheimen te grabbel gegooid worden.

Normaal komen spionagesatellieten dankzij een gecontroleerde terugkeer aan hun einde door in de oceaan te ploffen, zonder dat iemand eraan kan. Indien men het tuig zou neerschieten, dan zouden brokstukken ontstaan die de atmosfeer zouden induiken. Ofwel branden ze op, ofwel ploffen ze tegen de grond, aldus Pike die vermoedt dat de satelliet in kwestie zowat 9 ton weegt en de grootte van een busje heeft.

Een andere mogelijkheid is het tuig neerhalen met nieuwe laserwapens in het kader van het raketschild die momenteel aan boord van een omgebouwde Boeing 747 worden getest, aldus The Times. Volgens Jeffrey Richelson van het National Security Archive zou het wellicht om een spionagesatelliet gaan die foto's maakt. Volgens de laatste berichten zou de satelliet crashen in de omgeving van Noord-Amerika.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Brokstukken satellietbotsing vormen ernstig gevaar
Lees ook: Waalse satelliet OUFTI-1 klaar voor lancering in 2011
Lees ook: MetOp­-B geslaagd voor vacuümtest bij ESTEC
Lees ook: Lancering 'ijssatelliet' CryoSat-2 uitgesteld
Lees ook: Dubbele satellietlancering zet België in de kijker
Lees ook: Amerikaanse aardobservatiesatelliet gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.