Nieuws

Een beetje Mars op Aarde

Geplaatst op 11-12-2007 om 19u47 door Bert Carrein - 2859 keer gelezen
Nieuws

In 2005 verzamelde de Mars Exploration Rover Opportunity stof op Mars dat bestond uit een magnesiumsulfaat. Het gebied waar dat gebeurde heet Meridani Planum. Volgens de mineraloog Ron Peterson ging het om een tot dan onbekende, plaatvormige variëteit van magnesiumsulfaat dat, in tegenstelling tot het zogeheten Epsomzout (MgSO4.7H2O) geen 7 maar 11 watermoleculen als kristalwater bindt. Dat het, gezien de temperatuur om Mars, om een lagetemperatuur zout moest gaan, was duidelijk. Ook maakte de Mars Exploration Rover foto's van gesteenten waarin holtes zichtbaar waren die achterbleven toen daaruit kristallen verdwenen (bijv. door oplossing). Als het op Mars werkelijk zou gaan om een verbinding met een aanzienlijke hoeveelheid kristalwater, zou dat een duidelijke aanwijzing zijn dat er op Mars vroeger water aanwezig moet zijn geweest.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsMaar dan zou het kristalwaterbevattende magnesiumsulfaat ook werkelijk vanuit een waterige oplossing moeten zijn ontstaan. Of dat ook werkelijk het geval was, kon moeilijk met zekerheid worden vastgesteld, omdat een dergelijke stof op aarde niet van nature bekend was. Daarom begon Peterson met experimenten, waarbij hij een oplossing met epsomzout in zijn onverwarmde garage gedurende enkele dagen liet uitkristalliseren. Daarbij bleek een stof te ontstaan met dezelfde eigenschappen als die van de stof die de Mars Exploration Rover had aangetroffen. De vraag rees toen of die stof ook op aarde bestond zonder menselijke tussenkomst.

Met het oog hierop is Peterson met enkele collega's naar die stof op zoek gegaan. In koude gebieden, uiteraard. En de moeite werd beloond, want de stof werd gevonden. Zelfs in aanzienlijke hoeveelheden: een paar kilogram. De sneeuwwitte kristallen werden aangetroffen in het gerafelde uiteinde van een boomstronk die in het ijs van een meer in het Okanagan-dal, nabij Ashcroft (Brits Columbia, Canada) vast zat. Dat de kristallen daar konden ontstaan, kwam doordat water uit het meer door de capillaire werking van het hout werd opgezogen. In het water bevonden zich magnesium- en sulfaationen, afkomstig uit oude mijnen in de nabijheid. Toen het water met de zouten tussen de boomrafels opsteeg, werd het blootgesteld aan de vrieslucht.

Daardoor kon het kristalwaterbevattende magnesiumsulfaat uitkristalliseren. De kristallen werden door het onderzoek gevriesdroogd en meegenomen voor onderzoek onder de microscoop en via röntgenanalyse. Toen bleek het inderdaad om de stof te gaan die ook op Mars was aangetroffen. Omdat het om een natuurlijk gevormde stof op aarde gaat, mag het een mineraal genoemd worden. De onderzoekers noemen het meridianiiet, naar de plaats waar de Mars Exploration Rover de stof het eerst had aangetroffen. Ze verwachten dat op de ijsvlakten in de poolgebieden van Mars grote hoeveelheden meridianiiet kunnen worden aangetroffen.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Week 3: Leven op Mars? (deel 2)
Lees ook: Water onder marsvulkaan?
Lees ook: Mogelijk ijs onderaan marslander gevonden
Lees ook: Achtste Europese Mars Conferentie
Lees ook: Bedolven waterijsgletsjers op Mars gevonden
Lees ook: Mars was langdurig nat

Bekijk alle berichten uit deze categorie.