Nieuws

Over 1 maand totale eclips

Geplaatst op 28-02-2006 om 16u11 door Bert Carrein - 3868 keer gelezen
Nieuws

Nog geen zes maanden na de ringvormige zonsverduistering die het Iberisch schiereiland aandeed, is het binnenkort weer tijd voor een belangrijke eclips. Op 29 maart vindt een totale zonsverduistering plaats die waarschijnlijk de meest bekeken wordt sinds de memorabele eclips van 11 augustus 1999. Aangezien het totaliteitspad dicht bij Europa komt, zullen veel mensen de verplaatsing maken naar Turkije, Egypte of zelfs Libië.

De zonsverduistering van 29 maart zal ook vanuit België te zien zijn, als gedeeltelijke weliswaar. Bij ons duurt het spektakel van 11h44 tot 13h31 met het maximum van 23% bedekking (magnitude 0.34) om 12h37. De eerstvolgende totale eclips in België staat gepland voor 2090.

Ter voorbereiding van de eclips heeft de natuur nog een kleine verrassing in petto. In de nacht van 14 op 15 maart vindt een, ook in onze gebieden zichtbare, penumbrale (gedeeltelijke) maansverduistering plaats. Deze duurt zo'n vijf uur, met het maximum om 0h47. Aangezien de maan echter enkel in de bijschaduw van de aarde komt, is een dergelijke eclips moeilijk waar te nemen en lang niet zo spectaculair als een totale maansverduistering. Een eclips waarbij de maan volledig in de bijschaduw komt en helemaal niet in de kernschaduw is wel vrij uitzonderlijk: dit is één van de slechts vijf deze eeuw. Volgend jaar op 3 maart krijgen we een totale maansverduistering te zien.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deze zomer langste eclips in 500 jaar
Lees ook: Eclipsreis 2009
Lees ook: Gedeeltelijke zonsverduistering op 4 januari
Lees ook: Spectaculaire zonsverduistering
Lees ook: Gedeeltelijke zonsverduistering
Lees ook: 1 augustus gedeeltelijke zonsverduistering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.