Nieuws

Vijfde planeet rond ster gevonden

Geplaatst op 10-11-2007 om 12u32 door Bert Carrein - 3634 keer gelezen
Nieuws

Rond een ster in onze Melkweg is een vijfde planeet gevonden, meldt de NASA. Het nieuwe record, waarbij het vorige vier exoplaneten was, toont aan dat ons zonnestelsel geen uniek planetair stelsel in de kosmos is. Astronomen vonden de vijfde exoplaneet in een stelsel rond ster 55 Cancri draaien, op 41 lichtjaar van ons zonnestelsel. Volgens het Jet Propulsion Laboratory van de NASA heeft 55 Cancri bijna dezelfde massa en leeftijd als onze Zon.

"De draagwijdte van deze ontdekking is formidabel. Wij weten nu dat onze Zon en haar planetenfamilie niets ongewoons hebben" in de Melkweg, zei planetenjager Geoff Marcy van de Universiteit van Berkeley. "De vondst toont aan dat onze Melkweg miljarden planetaire stelsels omvat waarvan er talrijke zo rijk zijn als ons zonnestelsel. Wij denken dat veel van die planetaire systemen hemellichamen hebben die gelijken op onze Aarde, al hebben we die nog niet gevonden".

"Zoals het merendeel van de planeten rond onze Zon, heeft ook het merendeel van de planeten rond 55 Cancri een cirkelvormige baan, wat synoniem is van stabiele omstandigheden op het oppervlak", zei Debra Fischer van de Universiteit van San Francisco die samen met Marcy de ontdekking deed aan de hand van de gravitationele effecten van de planeet op haar ster.

Bovendien bevindt de vijfde planeet zich in de zogenaamde "leefbare" zone rond de ster: niet te ver en ook niet te dicht. Wat ook al een exploot is, zeker gezien de eerste planeet buiten ons zonnestelsel pas in 1995 is ontdekt en een nieuwe fase inluidt in de zoektocht naar werelden zoals de onze, aldus de Amerikaanse astronoom Michael Briley.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Planetenjager vindt maar liefst 32 nieuwe exoplaneten!
Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: Exoplaneet overleeft nadagen ster
Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt
Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door CoRoT
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak

Bekijk alle berichten uit deze categorie.