Nieuws

Belgisch experiment de ruimte in

Geplaatst op 24-01-2006 om 14u36 door Bert Carrein - 1930 keer gelezen
Nieuws

Op donderdag 19 januari 2006 activeerde NASA-astronaut Bill McArthur een Belgisch experiment met eiwitten, PromISS-4, in het internationale ruimtestation ISS. Het experiment eindigt op 8 februari 2006.

Het experiment werd gelanceerd met een progress-raket op 21 december 2005, en zal terug naar de aarde keren op 1 april 2006. Het is de vierde keer dat dit experiment uitgevoerd wordt in de ruimte. De voornaamste wetenschappelijke doelstellingen zijn het bestuderen van eiwitten, het in microzwaartekracht verwerven van betere eiwitkristallen en het proces van groeiende eiwitkristallen begrijpen.

Eiwitten zijn de essentiële bouwstenen die ervoor zorgen dat een levend organisme kan functioneren. Om eiwitten beter te begrijpen, maken onderzoekers er kristallen van. Het vormen van die kristallen gebeurt in de ruimte beter dan hier op aarde, omdat de zwaartekracht het proces er niet beïnvloedt. Het bestuderen van die in de ruimte verkregen kristallen kan op termijn bijdragen tot nieuwe geneesmiddelen.

De verantwoordelijke Belgische wetenschappers hebben in Ukkel, in de gebouwen van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie, rechtstreeks contact met het ISS om aanpassingen en wijzigingen in de opstelling van het experiment door te geven.

Dit interactieve opvolgen van een experiment in het ISS is mogelijk dankzij het "Belgian User Support and Operation Centre" (B-USOC), en haar partner Space Application Services. De eerste keer dat dit experiment werd uitgevoerd mocht de Belgische astronaut Frank De Winne het installeren en activeren, tijdens de Odissea-missie in oktober 2002.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste Indiase astronaut in 2013
Lees ook: Voedsel uit organische afvalstoffen in ruimtevaart?
Lees ook: Frankrijk en VS maken afspraken over ruimtevaart
Lees ook: Mensen uit de ruimte veranderen drastisch
Lees ook: Lancering eerste shuttle van het jaar met uitstel bedreigd
Lees ook: Stuk ruimteschroot met blote ogen te zien

Bekijk alle berichten uit deze categorie.