Nieuws

Vorming van aardse planeten in Plejaden

Geplaatst op 19-11-2007 om 18u14 door Bert Carrein - 3383 keer gelezen
Nieuws

In het Zevengesternte - de beroemde sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier, ook wel de Plejaden genoemd - zijn aanwijzingen gevonden voor de vorming van planeten zoals de aarde. Astronomen van de Universiteit van Californië in Los Angeles ontdekten grote hoeveelheden warm stof rond de ster HD23514, een van de zwakkere sterren in de Plejaden. Het stof is vermoedelijk het product van de onderlinge botsing van relatief grote protoplaneten.

De Plejaden, op ongeveer vierhonderd lichtjaar afstand, zijn pas zo'n honderd miljoen jaar oud. Bij de afzonderlijke sterren in de sterrenhoop kan inmiddels planeetvorming op gang zijn gekomen. Het warme stof bij HD23514 (een ster die veel op de zon lijkt, maar die wel veel jonger is) bevindt zich in een gebied dat overeenkomt met de banen van de binnenste planeten in ons eigen zonnestelsel.

In een artikel in The Astrophysical Journal schrijven de onderzoekers dat de enorme hoeveelheden stof waarschijnlijk geproduceerd zijn toen twee grote 'planeet-embryo's' met elkaar in botsing kwamen, in de slotfase van de vorming van een planetenstelsel. Een soortgelijke botsing moet miljarden jaren geleden in ons eigen planetenstelsel hebben plaatsgevonden, en aanleiding hebben gegeven tot het ontstaan van de maan. De ontdekking van het warme stof werd gedaan met een gevoelige infraroodspectroscoop op de 8,1-meter Gemini North Telescope op Mauna Kea, Hawaii.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kleinste gevonden exoplaneet heeft rotsachtige bodem
Lees ook: Extreem lichte exoplaneet ontdekt
Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door COROT
Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel
Lees ook: Kepler ontdekt mogelijk levensvatbare planeten
Lees ook: Miljarden planeten van omvang Aarde in de Melkweg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.