Nieuws

Columbus achterna...

Geplaatst op 07-12-2007 om 17u44 door Bert Carrein - 1574 keer gelezen
Nieuws

De brandstofcellen van de Atlantis zijn zodanig (goed) gevuld dat de shuttle een of twee dagen langer rond de Aarde kan wentelen, meldt de krant Florida Today. Meteen komt de optie dichter om een vierde ruimtewandeling aan de missie toe te voegen.

Op Cape Canaveral is vloeibare zuurstof en waterstof gepompt in de tanks voor de voeding van de drie brandstofcellen voor het opwekken van elektriciteit in de shuttle en de productie van drinkwater als nevenproduct. De hoeveelheid aan beide reactanten bepaalt hoeveel elektriciteit er kan worden opgewekt en hoelang een shuttle aldus in de ruimte kan blijven. Op gezag van de NASA meldde Florida Today dat het vullen van de tanks goed genoeg is verlopen om de Atlantis een dag langer in de ruimte te houden, tenminste indien het 100 ton wegende gevaarte vóór zondag vertrekt. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau wou een paar vluchtdagen aan de elfdaagse missie toevoegen om een vierde ruimtewandeling toe te kunnen voegen, bovenop de drie reeds voorziene die in het bijzonder in het teken staan van de aanhechting van de Columbusmodule.

De Columbus module is een wetenschappelijk laboratorium dat deel gaat uitmaken van het Internationale Ruimtestation ISS. Het is de grootste bijdrage van de Europese Ruimtevaart organisatie ESA aan het ISS, en is ontworpen en gebouwd in Europa. De lancering is gepland in December 2007 met Space Shuttle Atlantis op missie STS-122. Het onderzoek aan boord van Columbus wordt geleid vanuit het Columbus Control Center, onderdeel van het DLR in Oberpfaffenhofen in Duitsland.



Tijdens het extra uitje wil men opnieuw een kijkje laten nemen aan een scharnier aan stuurboordzijde van het ISS dat de gigantische zonnepanelen automatisch naar onze ster laat draaien, in het NASA-ees een SARJ. Die SARJ lijkt door een metaalvervuiling wat te haperen en zou in orde moeten zijn vooraleer volgend jaar ook de Japanse labomodule Kibo wordt aangehecht. Dan is er immers maximale stroomvoorziening nodig.

Frank De Winne zei woensdag tegenover BELGA dat een beslissing over een vierde ruimtewandeling pas wordt genomen na de cruciale van zondag, waarbij de Columbus vanuit de vrachtruimte van de Atlantis naar de Harmonymodule van het ISS wordt overgeheveld en daaraan vastgeklonken. Indien dit alles goed verloopt en indien er nog voldoende brandstof is, zit een verlenging van de missie er in, zei hij.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour veilig geland na 25e missie
Lees ook: Discovery geland na extra baan om aarde
Lees ook: Barst vastgesteld in brandstoftank Discovery
Lees ook: Morgenvroeg live lancering spaceshuttle Discovery!
Lees ook: Opvolger van spaceshuttle ten vroegste in 2014
Lees ook: Spaceshuttle Discovery vertrekt naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.