Nieuws

Atlantis zal dit jaar niet vertrekken

Geplaatst op 09-12-2007 om 13u34 door Bert Carrein - 1300 keer gelezen
Nieuws

Update: Atlantis zal dit jaar niet meer vertrekken. Dat heeft de NASA om 15h30 bekend gemaakt en zojuist in een persconferentie bevestigd. De lancering wordt verschoven naar ten vroegste 2 januari, om de ingenieurs voldoende tijd te geven om het probleem met de sensoren te bestuderen. Dinsdag zal er meer technische informatie bekend zijn na een meeting met de ingenieurs.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsNu een defecte brandstofsensor voor de tweede keer de lancering van Space Shuttle Atlantis verhinderd heeft, is de vraag hoe het verder moet. Programma manager Wayne Hale had gisteren laten verstaan dat een probleem vandaag waarschijnlijk de mogelijkheid om nog dit jaar te lanceren in het gedrang zou brengen. Het is namelijk nogal waarschijnlijk dat zonder (langdurige) reparatie het probleem zal blijven optreden bij elke poging. Rond 15h komt het missie management team bij elkaar om knopen door te hakken.

Theoretisch gezien is de volgende mogelijkheid maandagavond om 20h55. Indien dit venster niet gehaald wordt, moet de cryogene brandstofvoorraad van Atlantis zelf aangevuld worden. Dit laat dan nog slechts ruimte voor één poging, donderdag om 19h44. Daarna is de positie van de zonnepanelen van het ISS ongunstig voor een Shuttlebezoek. Eventueel kan er nog één dagje bijgedaan worden, maar daarna is het in elk geval wachten tot ten vroegste 2 januari.

Bron: http://www.urania.be/berichten/toonbericht.php?id=3336

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aftellen lancering Atlantis begonnen (Update: uitstel dreigt)
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld
Lees ook: Spaceshuttle bereidt terugkeer voor
Lees ook: Nog geen nieuwe lanceerdatum Endeavour
Lees ook: Spaceshuttle Discovery vertrekt naar huis
Lees ook: Atlas lanceert succesvol communicatiesatelliet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.