Nieuws

Astronauten op de Maan beschermd tegen stralingsgevaar

Geplaatst op 13-12-2007 om 16u02 door Bert Carrein - 2665 keer gelezen
Nieuws

Astronauten op de maan worden door het magnetisch veld van de aarde beschermd tegen stralingsgevaar van de zon. Dat concludeert Erika Harnett van de Universiteit van Washington op basis van modelonderzoek aan de magnetosfeer van de aarde. Energierijke deeltjes die tijdens zonnevlammen de ruimte in worden geblazen, kunnen stralingsziekte veroorzaken.

Op aarde worden we daartegen beschermd door het magneetveld van onze planeet. Harnett ontdekte dat bepaalde gebieden op de maan ongeveer één week per maand ook die bescherming genieten, als gevolg van de asymmetrische vorm van de aardse magnetosfeer en het afbuigende effect ervan op de zonnedeeltjes.

Overigens wordt de maan ook gebombardeerd door energierijke zuurstofionen uit de aardse dampkring, die door de zonnedeeltjes worden versneld. Hoewel je een uitbarsting op de zon niet lang genoeg van te voren kunt zien aankomen, kan het resultaat in de toekomst misschien toch gebruikt worden om te beoordelen wanneer het voor een maanreiziger veilig is om zich ver buiten de basis te begeven.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste Chinese maansonde crasht op maan
Lees ook: Röntgenstraling van de Maan
Lees ook: Mijnbouw op de Maan
Lees ook: Simulatie van maanstof
Lees ook: Maanoppervlak reflecteert waterstofatomen
Lees ook: NASA wil in 2020 starten met maanbasis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.