Nieuws

Astronauten op de Maan beschermd tegen stralingsgevaar

Geplaatst op 13-12-2007 om 16u02 door Bert Carrein - 3017 keer gelezen
Nieuws

Astronauten op de maan worden door het magnetisch veld van de aarde beschermd tegen stralingsgevaar van de zon. Dat concludeert Erika Harnett van de Universiteit van Washington op basis van modelonderzoek aan de magnetosfeer van de aarde. Energierijke deeltjes die tijdens zonnevlammen de ruimte in worden geblazen, kunnen stralingsziekte veroorzaken.

Op aarde worden we daartegen beschermd door het magneetveld van onze planeet. Harnett ontdekte dat bepaalde gebieden op de maan ongeveer één week per maand ook die bescherming genieten, als gevolg van de asymmetrische vorm van de aardse magnetosfeer en het afbuigende effect ervan op de zonnedeeltjes.

Overigens wordt de maan ook gebombardeerd door energierijke zuurstofionen uit de aardse dampkring, die door de zonnedeeltjes worden versneld. Hoewel je een uitbarsting op de zon niet lang genoeg van te voren kunt zien aankomen, kan het resultaat in de toekomst misschien toch gebruikt worden om te beoordelen wanneer het voor een maanreiziger veilig is om zich ver buiten de basis te begeven.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Genoeg water op de Maan voor toekomstige basis
Lees ook: LRO onthult recente geologische activiteit op de maan
Lees ook: Asteroïde inslag op de Maan
Lees ook: Apollo 17: De laatste maanwandelaars
Lees ook: Maanpolen bedekt met ijskraters
Lees ook: Simulatie van maanstof

Bekijk alle berichten uit deze categorie.