Nieuws

Gedeelte van de Melkweg draait achterwaarts

Geplaatst op 14-12-2007 om 13u34 door Bert Carrein - 2509 keer gelezen
Nieuws

Onze eigen Melkwegstelsel heeft 2 soortgelijke gedeeltes aan de randen die in tegengestelde richting van elkaar draaien, is vandaag door astronomen aangekondigd.

De Melkweg heeft een bobbel in het midden waar heel veel sterren dicht opeengepakt zitten en die draaien relatief snel om een zwart gat dat zich in het midden bevindt. Dan heb je ook nog de platte schijf met spiraal armen die ook weer om dat middelpunt draaien, ongeveer net als het spiraal van een orkaan! Wij leven op een van die armen. Daar weer omheen zit een 'halo' van sterren die zich niet allemaal hetzelfde gedragen.

Ze hebben ontdekt dat de halo 2 gedeeltes heeft, door onderzoek naar de beweging en chemische opmaak van de sterren. "We kunnen zien dat de binnen en buiten halo's niet echt hetzelfde zijn, en zijn waarschijnlijk in verschillende manieren en op verschillende tijdstippen gevormd" aldus Daniela Carollo onderzoekster aan het Italiaanse Torino onderzoekslaboratorium en de Nationale Universiteit van Australië.

Ons Melkwegstelsel draait rond met ongeveer 800 000 km/u. Deze word omringd door een wat nu dus de binnenste halo genoemd word. Die draait in de zelfde richting met ongeveer 80 000 km/u. De buitenste halo met een minder volgepakte inhoud draait weer in tegengestelde richting met ongeveer 160.000 km/u.

Bron: http//www.space.com

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterren bij het hart van de Melkweg
Lees ook: Organisch molecuul in de kern van de Melkweg
Lees ook: De Melkwegweg
Lees ook: Melkweg maar half zo zwaar als gedacht
Lees ook: Melkweg omringd door donkere materie?
Lees ook: Sagittarius en de de centrale melkweg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.