Nieuws

Komeetinslag in het Dryas

Geplaatst op 14-12-2007 om 17u11 door Bert Carrein - 4429 keer gelezen
Nieuws

Kort voor het einde van de laatste ijstijd daalde de temperatuur sterk: met enkele graden. Dat duurde van ongeveer 12.800-11.600 jaar geleden, waarna de temperatuur plotseling weer snel opliep (waarschijnlijk met zo'n 6 °C binnen 50 jaar!). Dat de temperatuur toen weer opliep, wat het einde betekende van het IJstijdvak (Pleistoceen) en het begin van de warmere tijd (Holoceen) waarin we nu leven, kan worden verklaard door de astronomische factoren (precessie en nutatie van de aardas en eccentriciteit van de aardbaan om de zon) die ook een doorslaggevende rol spelen bij de afwisseling van ijstijden en interglacialen. Daarentegen is de voorafgaande extra koude fase (die bekend staat als de Jonge Dryas) niet op die manier te verklaren.

Voor die ruwweg 1200 koude jaren van de Jonge Dryas is, volgens een onderzoeksteam onder leiding van Richard Firestone, een komeet (of misschien een meteoor) verantwoordelijk. Die zou in de dampkring boven Noord-Amerika uiteen zijn gespat met een explosieve kracht gelijk aan die van miljoenen waterstofbommen. De komeet zou een omtrek hebben gehad in de orde van grootte van 5 km. Dat het ging om een uiteenspattend hemellichaam lijdt volgens de onderzoekers geen twijfel, want op meer dan 50 plaatsen in Amerika (maar ook soms daarbuiten) is net onder donkergekleurde horizons aan de basis van de Jonge Dryas materiaal gevonden dat van een ander hemellichaam afkomstig moet zijn (iridium, glasbolletjes, koolstofbolletjes, magnetische korrels, helium met een buitenaardse isotopenverhouding).

Als meest overtuigende aanwijzing dat op z'n minst grote stukken van het hemellichaam op aarde zijn ingeslagen na zijn uiteenspatten, worden extreem kleine diamantjes (zogeheten nanodiamantjes) beschouwd, die ontstaan moeten zijn bij zulke extreme condities wat betreft temperatuur en druk dat alleen een inslag een goede verklaring biedt. De donkere kleur van de goed herkenbare horizon wordt veroorzaakt door een hoge concentratie houtskool. Die is volgens de onderzoekers het gevolg van wereldwijde branden die ontstonden na het neerkomen van de hete fragmenten van het uiteengespatte hemellichaam.

In Noord-Amerika stierf bij het begin van de Jonge Dryas de megafauna (met o.a. de mastodont, wolharige mammoet, reuzenluiaard en sabeltandtijger) uit, en ook verdween de zogeheten Clovis-cultuur. Opvallend is echter dat, terwijl duidelijk is dat wereldwijd een temperatuurdaling optrad, die daling die overal even groot was (maar opvallend groot in Noord-Amerika en Groenland), en dat ook de gevolgen voor fauna en flora in Amerika het grootst waren. Dat wijst op een gebeurtenis die in (of boven of nabij) Noord-Amerika plaatsvond, maar waarvan de gevolgen ook nog elders merkbaar waren. Zelfs in het Belgische Lommel is in dekzanden een niveau aangetroffen met dezelfde extraterrestrische kenmerken als in Amerika.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Tropische atmosfeer heeft hoge zuiverende werking
Lees ook: West-Europa warmt tweemaal zo snel op
Lees ook: Het onvoorspelbare magnetisch veld van de Aarde
Lees ook: Komende 10 jaar temperatuur stabiel
Lees ook: Noordpool voor het eerst omvaarbaar
Lees ook: Verband tussen watertemperatuur en orkanen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.