Nieuws

Nieuwe missie komt aan bij Mars

Geplaatst op 09-03-2006 om 16u18 door Bert Carrein - 1905 keer gelezen
Nieuws

Het zijn drukke tijden voor de Mars Reconnaissance Orbiter, NASA's nieuwste Marsverkenner, die als alles volgens plan verloopt morgenavond in een baan om Mars terechtkomt. Deze nieuwste verkenner zal onderzoek gaan doen naar zijn atmosfeer, de aanwezigheid van water en op zoek gaan naar mogelijke toekomstige landingsplaatsen op de rode planeet.

Vrijdag om 22h25 zullen de remraketten van de planeetverkenner ontstoken worden. Daardoor zal zijn snelheid afnemen, en komt hij in een baan om Mars terecht. "De missie gaat een heel gevaarlijke fase in," zei Fuk Li, hoofdoperator van de orbiter bij het Jet Propulsion Laboratory. "De voorbije 15 jaar hebben we 4 sondes gestuurd die in een baan om Mars terecht moesten komen, en daarvan zijn er maar 2 geslaagd."

MRO, zoals de sonde kortweg genoemd wordt, moet gedurende 27 minuten zijn remraketten ontsteken. De vluchtleiding blijft de eerste 21 minuten van het maneuvre in contact met het toestel, voordat het toestel boven het zuidelijke halfrond van Mars in een baan om Mars komt. Volgens plan moet het contact met de aarde om 23h16 terug hersteld worden.

Die laatste zes minuten tast de vluchtleiding dus in het donker over het eventuele welslagen van het intredemanoeuvre. Maar het is een ongemak dat ze erbij moeten nemen om de sonde op een succesvolle manier in een baan om Mars te krijgen.

Tot nu toe verliep de vluct van de Mars Reconnaissance Orbiter vrijwel vlekkeloos. De totale afstand van 494 miljoen kilometer werd zo precies afgelegd, dat twee van de vier geplande koerscorrecties niet doorgingen. Zo kon kostbare brandstof gespaard worden.

De MRO zal twee andere NASA verkenners vervoegen, de Mars Global Surveyor en Mars Oddysey, die al langer rond Mars draaien. Op het oppvervlak van Mars rijden overigens nog steeds - al meer dan 14 maanden - de verkenners Spirit en Opportunity rond. Daarnaast doet ook Europa nog zijn duit in het zakje, met de Mars Express, de ESA sonde die voor de eerste keer aantoonde dat er water op Mars te vinden is.

De MRO is echter veel grter dan de drie andere kunstmanen, en zijn camera kan beelden maken met een vel betere resolutie dan zijn voorgangers. Aan boord zijn zes toestellen om de planeet te onderzoeken, inclusief de High-Resolution Imaging Science Experiment (HIRISE) camera die in één foto meer data kan verzamelen dan de rovers Spirit en Opportunity samen in hun eerste 90 dagen op Mars verzamelden.

De wetenschappelijke waarnemingen starten in de herfst. De MRO heeft eerst nog zeven maanden van diverse baan- en remmaneuvers voor de boeg, voor de sonde in de exacte gewenste baan om Mars is gekomen.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Toch leven op Mars?
Lees ook: Mars Express scheert langs Phobos
Lees ook: ExoMars-missie opnieuw met twee jaar uitgesteld
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter werkt weer
Lees ook: Levensduur Mars Express met half jaar verlengd
Lees ook: Mars Express scheert voorbij marsmaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.