Nieuws

Komeet zoekgeraakt

Geplaatst op 18-12-2007 om 10u21 door Bert Carrein - 2690 keer gelezen
Nieuws

Nadat een komeet die als object van de Deep Impact 1 sonde fungeerde is zoekgeraakt, heeft de NASA een nieuwe "staartster" uitgekozen voor deze Epoximissie. Het tuig zal ook andere planetaire stelsels dan het onze onderzoeken.

Deep Impact 1 schreef op 4 juli 2005 geschiedenis door een dochtersonde te laten inslaan op de komeet Tempel 1. Dit leverde de wetenschappers gegevens op die verschilden van de uitkomst van ander komeetonderzoek, aldus de gezaghebbende website space.com. Het was de bedoeling dat de sonde ook een bezoek zou brengen aan de komeet Boethin, maar die is zoek.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsMogelijk is het hemellichaam in zodanig kleine stukken gevallen dat het niet meer op te sporen valt. Daarop heeft de NASA beslist dat de verkenner op 11 oktober 2011 een scheervlucht langs de komeet Hartley 2 zal maken. Met een dichtste punt van 1.000 kilometer zal de Deep Impact 1 hetzelfde instrumentarium gebruiken als voor Tempel 1.

Eind januari 2008 zal de sonde eerst haar grootste telescoop richten op planetaire stelsels die in de buurt zijn gevonden, op zoek naar de eigen-schappen van reuzenplaneten, ringen, manen en planeten die drie keer zo groot zijn als onze Aarde. Het gaat om stelsels rond vijf sterren waar reeds Jupiterachtige planeten zijn gevonden.

Op weg naar Hartley 2 zal de Deep Impact drie scheervluchten langs onze eigen planeet maken, de eerste al op 31 december eerstkomend. De sonde zal volgens de NASA onze Aarde bekijken alsof het een planeet buiten ons zonnestelsel is, om data te vergaren die de norm zouden kunnen worden voor het karakteriseren van dit soort planeten, aldus de NASA.

Epoxi, zoals de Deep Impact missie herdoopt werd, kost dankzij het al bestaan van de door Ball Aerospace gebouwde sonde 40 miljoen dollar, wat voor het Amerikaanse ruimtevaartbureau goedkoop is. De hele reis naar Hartley 2 vanaf 31 december is achttien keer de afstand Aarde-Zon, aldus space.com. De missie moet meer leren over het ontstaan van het zonnestelsel.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Meeste kometen niet in het zonnestelsel ontstaan?
Lees ook: Komeet aan de ochtendhemel
Lees ook: Op zoek naar rotatiesnelheden van kometen
Lees ook: Komeet Holmes werpt materiaal af
Lees ook: Ontmoeting tussen Ulysses en mcNaught
Lees ook: Verbrokkelde komeet komt dichterbij

Bekijk alle berichten uit deze categorie.