Nieuws

Laatste decennium warmste ooit genoteerd

Geplaatst op 18-12-2007 om 11u49 door Bert Carrein - 1839 keer gelezen
Nieuws

Het decennium 1998-2007 is het warmste dat ooit genoteerd werd sinds het begin van de waarnemingen in 1850. Dat maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) donderdag bekend tijdens de klimaatconferentie in Bali. Alleen al in 2007 lag de gemiddelde temperatuur 0,41 graden hoger dan in de periode 1961-1990, die toen 14 graden bedroeg. Sinds het begin van de 20ste eeuw is de gemiddelde temperatuur met 0,74 graden celsius gestegen. Maar die stijging was wel niet constant: de vijf laatste jaren was ze bijna dubbel zo groot dan de honderd voorgaande jaren.

2007 kende ook recordanomalieën op klimatologisch gebied. Sommige streken in Europa hebben een winter en lente gekend die tot de mildste in hun geschiedenis behoren, met in januari en april gemiddelde temperaturen die vier graden hoger lagen dan normaal. In juni en juli werd het zuidoosten van Europa getroffen door twee extreme hittegolven. Ongewone hittegolven deden zich ook voor in Australië, de VS en Japan. De opwarming was het afgelopen decennium meer te voelen in het noordelijke halfrond, met een stijging van 0,63 graden in vergelijking met de periode 1961-1990. In het zuiden werd een toename van 0,20 graden vastgesteld.

Op wereldvlak was de maand januari dit jaar de warmste die ooit geregistreerd werd. Het WMO wijst ook op de recordvermindering van het ijsoppervlak in Antarctica. Daardoor smolt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis de Canadese noord-westverbinding gedurende vijf weken. Het ijsoppervlak was in september gemiddeld 39 procent kleiner dan in 1979-2000. De gemiddelde grootte van het ijsoppervlak is de kleinste die ooit werd vastgesteld, namelijk 4,28 miljoen vierkante kilometer, met elke tien jaar een vermindering van tien procent. Het zeeniveau blijft stijgen aan een ritme dat hoger ligt dan dat van afgelopen eeuw, namelijk 1,7 mm per jaar. Het steeg sinds 1870 ongeveer 20 centimeter. Satellietmetingen sinds 1993 tonen dat het gemiddelde ritme van de stijging ongeveer drie millimeter per jaar bedraagt.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aarde warmt zichzelf mee op
Lees ook: Broeikaseffect erger dan aanvankelijk gedacht
Lees ook: Waarschijnlijk meer overstromingen in de toekomst
Lees ook: Poolgebied uitzonderlijk warm
Lees ook: Duitse regering heeft ambitieus klimaatprogramma
Lees ook: Opwarming tegengaan door dumpen van ijzer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.