Nieuws

Stofschijf rond ster vertoont organische moleculen

Geplaatst op 08-01-2008 om 19u09 door Bert Carrein - 2765 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse sterrenkundigen hebben aanwijzingen gevonden dat de stofschijf rond de jonge ster HR 4796A grote organische moleculen bevat. Zulke moleculen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van leven zoals wij dat kennen. De ontdekking is gedaan met de NICMOS-spectrometer van de Hubble-ruimtetelescoop.

Het stof rond de ster blijkt zeer rood van kleur en vertoont de spectrale kenmerken van tholinen - grote koolstofmoleculen. Op aarde komen deze moleculen niet van nature voor, of beter gezegd: niet méér. Dat komt doordat ze gemakkelijk oxideren. Maar aangenomen wordt dat ze op de jonge aarde, die nog geen zuurstof in haar atmosfeer had, veel voorkwamen.

Elders in het zonnestelsel, zoals in kometen en op de Saturnusmaan Titan, worden deze 'biomoleculen' nog steeds aangetroffen. Het is nu voor het eerst dat er aanwijzingen voor tholinen buiten het zonnestelsel zijn gevonden. HR 4796A is een ongeveer acht miljoen jaar oude ster van twee zonsmassa's in het sterrenbeeld Centaurus. Het stof rond de ster is waarschijnlijk bezig samen te klonteren tot planeten.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Micro-organismen in extreme omstandigheden
Lees ook: Aardachtige exoplaneet gevonden in 'Leefbare Zone'
Lees ook: Kepler zoekt naar leefbare werelden bij exomanen
Lees ook: Een nieuwe Drake-formule
Lees ook: Aminozuren in deeltjes van komeet Wild 2
Lees ook: Hawking: "Aliens bestaan"

Bekijk alle berichten uit deze categorie.