Nieuws

Arianespace boekt record

Geplaatst op 12-01-2008 om 09u33 door Bert Carrein - 4443 keer gelezen
Nieuws

Het Europese lanceerbedrijf Arianespace heeft in 2007 een record aantal lanceringen verricht, maar toch is de omzet lichtjes gedaald, zo heeft Jean-Yves Le Gall dinsdag bekendgemaakt.

Arianespace lanceerde vorig jaar met zes Ariane-5 raketten twaalf van de vijftien commerciële satellieten die (wereldwijd) in de ruimte zijn gebracht, aldus het in Evry nabij Parijs gevestigde bedrijf, waarvan de luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiereus EADS met zowat dertig procent de grootste aandelhouder is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsOndanks dat record daalde de omzet van 985 miljoen euro in 2006 naar 940 miljoen euro. Le Gall schreef die vermindering met ongeveer 4,5 procent toe aan het feit dat zijn bedrijf vorig jaar enkele kleinere satellieten dan in 2006 heeft gelanceerd. De prijsstijgingen hebben anderzijds de daling van de dollar op de wisselkoersen gecompenseerd, aldus Le Gall die onthulde dat een lancering ongeveer 150 miljoen euro kost.

Arianespace gaat er prat op met zeventig procent van de commerciële lanceringen die markt te domineren. Het bedrijf wil die positie dit jaar behouden, met zeven tot acht lanceringen van een Ariane en net als vorig jaar drie lanceringen van een Russische Sojoez. Arianespace participeert immers in het Europees-Russische lanceerbedrijf Starsem dat de Sojoez commercialiseert.

Net zoals in 2006 was het resultaat in evenwicht, aldus Le Gall die deze doelstelling voor 2008 behoudt. Hij hoopt dat de omzet met 5 tot 6 % zal stijgen en zich "boven het miljard" zal stabiliseren. Vorig jaar heeft Arianespace dertien contracten verworven voor lanceringen naar een geostationaire baan, vanwaar de telecommunicatiesatellieten opereren. Het bedrijf hoopt in 2008 hetzelfde te bereiken.

In het orderboekje staan nu 24 satellieten die door een Ariane in een geostationaire baan moeten worden gebracht of door een Sojoez als het kleinere satellieten zijn. Daarbovenop komen er elf "institutionele" lanceringen van een Ariane-5 waarvan negen cargo's van het type ATV naar het Internationaal Ruimtestation ISS. De eerste ATV, de Jules Verne, vertrekt in de "tweede helft" van februari, aldus Le Gall. De datum hangt wat af van de herhaaldelijk uitgestelde lancering van het ruimteveer Atlantis naar het ISS en van de start van een Russische onbemande cargo van het type Progress. Arianespace voorziet in de drie jaren activiteit die het orderboekje garandeert ook acht lanceringen van een Sojoez, waarvan twee op Bajkonoer en zes van op Kourou in Frans-Guyana vanwaar vanaf 2009 ook Sojoezzen zullen vertrekken. Eveneens vanaf 2009 zal ook de lichte Europese draagraket Vega (van op Kourou) worden ingezet. De Sojoez en de Vega moeten Arianespace een licht voordeel geven op de Amerikaanse concurrentie.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Protonraket met Noorse satelliet gelanceerd
Lees ook: Nieuw ruimtepak kan veel tijd besparen
Lees ook: Endeavour komt terug naar huis
Lees ook: Ruimteschroot terughalen voorkomt botsingen
Lees ook: Eerste Nederlander met meer dan één ruimtevlucht
Lees ook: Eerst Zuid-Koreaanse astronaut

Bekijk alle berichten uit deze categorie.