Nieuws

Mysterieuze bron van straling

Geplaatst op 19-01-2008 om 12u49 door Bert Carrein - 2205 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers hebben een mysterieuze bron van röntgenstraling ontdekt in het nabije en enorme sterrenstelsel Centaurus A, zo hebben zij bekendgemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging van Astronomen (AAS) in Austin. Wanneer astronomen naar Centaurus A loeren, kijken zij naar enorme "jets" van röntgenstraling die uit de kern van het sterrenstelsel komen. Toen een team rond Gregory Sivakoff van de Universiteit van Ohio in maart 2007 met de Chandra röntgentelescoop naar onze buur keek, zag het een nieuwe bron van röntgenstraling, veel kleiner maar ook veel helderder.

Tijdens heel de waarnemingsperiode, die tot mei duurde, bleef die grote helderheid aanhouden van de bron die er bij observaties in 2003 nog niet was. De wetenschappers gaan ervan uit dat die mysterieuze bron van röntgenstraling een binair zonnestelsel zou zijn. De beide zustersterren zouden tegelijkertijd zijn ontstaan. Maar het ene is veel grotere dan het andere en is sneller geëvolueerd alvorens te imploderen, een zwart gat te worden en de zuster langzaam te beginnen opslokken. De vorsers van Ohio wijzen erop dat binaire zonnestelsels zeer zeldzaam zijn in de kosmos.

Bovendien is het het tweede binaire stelsel dat in Centaurus A is ontdekt. Wat volgens Sivakoff voor "hoofdbrekens" zorgt. Centaurus A kan daarbij de Rosettasteen worden voor de studie en het begrijpen van andere sterrenstelsels waarin zich zwarte gaten bevinden.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Andromeda
Lees ook: Melkwegstelsels in de verte
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1300
Lees ook: Groepen stelsels draaien in zelfde richting
Lees ook: "Zwarte gaten waren eerder dan sterrenstelsels"
Lees ook: Het helder melkwegstelsel M 81

Bekijk alle berichten uit deze categorie.