Nieuws

IJs op Antarctica smelt zienderogend

Geplaatst op 19-01-2008 om 13u02 door Bert Carrein - 6827 keer gelezen
Nieuws

Op tien jaar tijd is het smelten van het ijs langs de kusten van de Zuidpool met 75 procent versneld. In 2006 smolt 192 miljard kubieke meter ijs, voldoende om heel Nederland 4,6 meter onder water te zetten. Dat blijkt uit een studie die vandaag in het vakblad Nature Geoscience verschijnt.

De afsmelting doet zich vooral voor in de dalen van de gletsjers in het westen van het continent (132 miljard kubieke meter met een foutenmarge van 60 miljard) en het Antarctische schiereiland (60 miljard kubieke meter met foutenmarge van 46 miljard), zo stelden Eric Rignot van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA en zijn team van internationale wetenschappers vast.

In het oosten van het continent daarentegen zijn de poolkappen intact gebleven. Door het smelten van de 192 miljard kubieke meter ijs is het zeeniveau wereldwijd met 0,5 extra millimeter gestegen, bovenop de stijging die veroorzaakt werd door het broeikaseffect. (Water heeft een grotere massa naarmate het warmer is).

"Het verlies aan ijsmassa in de regio Amundsen en het noorden van het schiereiland worden veroorzaakt door de constante versnelling van de gletsjers, terwijl de hoeveelheid sneeuwval in de periode 1980-2004 toegenomen is, vooral dan op het schiereiland", zo blijkt uit de studie. Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers informatie van satellieten die 80 procent van de kusten van Antarctica bestrijken.

Experts van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) hebben in hun laatste officieel rapport, in 2007, geweigerd de maximale stijging van het zeeniveau te extrapoleren naar het einde van deze eeuw omdat er teveel onzekerheden zijn over de snelheid waarmee het ijs op Groenland en Antarctica smelt. De minimale stijging werd vastgesteld op 18 centimeter.

Volgens een studie van het Australische Climate Institute kan het zeeniveau op honderd jaar met 1,4 meter stijgen. De opwarming van de Noordpool gaat dubbel zo snel als de rest van de planeet. Het ijs op de Noordpool is vorig jaar gesmolten aan een nooit geziene snelheid en zou nog kunnen versnellen omdat de zonnestralen op steeds minder ijs en sneeuw reflecteren.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Poolgebied uitzonderlijk warm
Lees ook: Opwarming tegengaan door dumpen van ijzer
Lees ook: Laatste decennium warmste ooit genoteerd
Lees ook: Internationale veiligheid zal worden berdreigd
Lees ook: Niets aan de hand...
Lees ook: Aarde warmt zichzelf mee op

Bekijk alle berichten uit deze categorie.