Nieuws

Innovatie in lucht- en ruimtevaart gaat traag

Geplaatst op 02-02-2008 om 09u37 door Bert Carrein - 2743 keer gelezen
Nieuws

De innovatie in de lucht- en ruimtevaart is de laatste decennia vertraagd. Innovatie moet weer gebaseerd zijn op optimisme en durf, stelt prof. Jacco Hoekstra, decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, in zijn intreerede op woensdag 30 januari. Daarin geeft hij vijf ambitieuze doelen aan voor de tweede eeuw van de lucht- en ruimtevaart. Prof.dr.ir. Jacco Hoekstra, sinds augustus decaan van de Delftse faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, constateert in zijn intreerede dat er momenteel vertraging optreedt in de innovatie, in het bijzonder op zijn eigen terrein.

Hij constateert dat er in de lucht- en ruimtevaart steeds kleinere technologische stappen worden genomen, die bovendien steeds langere ontwikkelingstijden vergen. Aan de basisvorm van het vliegtuig bijvoorbeeld is de laatste vijftig jaar niets wezenlijks veranderd.Hoekstra wijt dit onder meer aan een gebrek aan lef en out-of-the-box denken. Te grote voorzichtigheid leidt tot het te lang blijven analyseren in plaats van testen. ‘Testresultaten verzamelen is vaak waardevoller dan meningen verzamelen in een commissie.’ Daarbij roept hij op tot meer durf bij het bedrijfsleven en de overheden. Universiteiten kunnen een grotere rol spelen bij het zetten van grotere stappen in de innovatie. Hoekstra pleit daarom voor een innovatieagenda die is gebaseerd op optimisme en durf in plaats van op voorzichtigheid en angst.

Hij stelt ook vijf ambitieuze doelen voor de lucht- en ruimtevaart voor. Deze eeuwdoelen zijn: 1. Een compleet nieuw en milieuvriendelijk vliegtuigconcept. 2. Een gezondere en comfortabelere manier van reizen door de lucht. 3. De ontwikkeling van persoonlijk luchttransport (zoals vliegende taxi's en auto's). 4. Een intensivering van de zoektocht naar buitenaards leven. 5. Een begin maken met het koloniseren van de ruimte. Voor het eerste doel tracht de TU Delft momenteel al een aanzet te geven in het project Cleanera. Cleanera is een onderdeel van Delcraft Works, een deel van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek waar innovatieve, multidisciplinaire projecten worden uitgevoerd. Hoekstra erkent dat veel mensen denken dat deze doelen deze eeuw wellicht niet allemaal zullen worden gerealiseerd. Maar volgens hem zal de weg er naar toe veel nuttige resultaten opleveren en zal ook blijken dat er veel meer mogelijk is dan menigeen nu denkt. 'De technologische verworvenheden van de 20e eeuw leken rond 1900 ook onbereikbare dromen

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour komt terug naar huis
Lees ook: Het einde van een tijdperk in beeld
Lees ook: Stardust ruimtemissie
Lees ook: Bekijk lancering spaceshuttle Endeavour live!
Lees ook: Zwitserse school wil ruimteschroot opruimen
Lees ook: De Winne wil meer internationale samenwerking in ruimtevaart

Bekijk alle berichten uit deze categorie.