Nieuws

Eerste verband tussen Groenland en opwarming

Geplaatst op 04-02-2008 om 11u30 door Bert Carrein - 2410 keer gelezen
Nieuws

Een international team van klimatologen en glaciologen van de Vrije Universiteit Brussel (Prof. Philippe Huybrechts, departement geografie), de Universiteiten van Colorado en Sheffield, het Deense Meteorologische Instituut en de Amerikaanse ruimte-organisatie NASA heeft voor de eerste keer een ondubbelzinnig verband kunnen aantonen tussen de opwarming van de aarde en het versneld afsmelten van de Groenlandse ijskap.Tot midden in de jaren negentig kon er geen verband tussen de temperaturen op Groenland, en dus de afsmelting, en de wereldwijde evolutie vastgesteld worden omdat de temperatuursevolutie op Groenland gemaskeerd werd door lokale natuurlijke variaties.

Sinds 15 jaar echter is er een duidelijk statistisch significant verband tussen globale temperaturen en deze op Groenland, en dus global warming. Nieuwe records werden bereikt tijdens de laatste 10 jaar voor de zomertemperatuur, de uitbreiding van het smeltgebied uit satellietwaarnemingen, en de afstroming van smeltwater. De zomer van 2003 was uitzonderlijk warm met de tweede hoogste afsmelting van de laatste 50 jaar. Het jaar 2005 kende de grootste uitbreiding van het smeltgebied sinds het begin van de satellietwaarnemingen, maar werd nog overtroffen door de zomer van 2007 die even warm was als die van 2003.

Op basis van computersimulaties van de massabalans van de Groenlandse ijskap kon een duidelijke stijging vastgesteld worden van de afsmelting over de voorbije 50 jaar. Deze toegenomen afsmelting is tevens een potentiële trigger voor het versneld stromen van het ijs naar de zee.De belangrijkste conclusie uit deze studie is dat de lang verwachte respons van de Groenlandse ijskap op de globale opwarming nu eindelijk een feit blijkt te zijn. Dit plaatst de recente waarnemingen over de inkrimping van de Groenlandse ijskap in de context van de globale klimaatsverandering op langere termijn.De Groenlandse ijskap wordt vaak genoemd als een zeer gevoelig onderdeel van het globale klimaatsysteem.

Deze ijskap ligt dicht bij een kantelpunt waarbij het zichzelf niet meer in stand kan houden. Volledige afsmelting zou het zeeniveau met 7 m kunnen doen stijgen over een periode van minder dan duizend jaar. De resultaten van deze studie verschijnen vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Climate. Philippe Huybrechts is glacioloog en klimatoloog en houdt zich onder andere bezig met het bouwen van modellen van ijskappen (voornamelijk de Antarctische en Groenlandse ijskappen) om hun interactie met het klimaat te onderzoeken, en o.a. ook voorspellingen naar de toekomst te maken. Dr. Huybrechts is één van de Belgische experts in het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en schreef mee aan de laatste drie Assessment Reports on Climate Change. Daarin gebruikte hij zijn modellen onder andere om zeeniveauvoorspellingen te maken van de polaire ijskappen. Deze modellen werden ook ingezet in de studie die vandaag in de Journal of Climate verschijnt.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opwarming van de Aarde
Lees ook: Duitse regering heeft ambitieus klimaatprogramma
Lees ook: Laatste decennium warmste ooit genoteerd
Lees ook: Nieuwe technologie voor aanpak klimaatsverandering
Lees ook: Biobrandstoffen verergeren broeikaseffect
Lees ook: Niets aan de hand...

Bekijk alle berichten uit deze categorie.