Nieuws

Witte dwerg explodeert in de buurt van zwart gat

Geplaatst op 04-02-2008 om 11u34 door Bert Carrein - 1606 keer gelezen
Nieuws

Als een witte dwerg te dicht in de buurt komt van een middelzwaar zwart gat, wordt hij door getijdenkrachten uiteengerukt en explodeert hij in een merkwaardige supernova-explosie. Dat blijkt uit gedetailleerde computersimulaties die zijn uitgevoerd door een team van astronomen onder leiding van Enrico Ramirez-Ruiz van de Universiteit van Californië in Santa Cruz.

Middelzware zwarte gaten zijn enkele honderden of enkele duizenden keren zo zwaar als de zon. Ze komen waarschijnlijk voor in bolvormige sterrenhopen. Zulke sterrenhopen bevatten ook veel witte dwergsterren - de compacte overblijfselen van sterren zoals de zon. Sterrenkundigen weten al dat witte dwergen supernova-explosies kunnen ondergaan als ze materie opvangen van een begeleidende ster, en daardoor boven een bepaalde kritische massa uitkomen.

Maar uit de nieuwe computerberekeningen blijkt dat er ook een heel ander soort supernova kan ontstaan, wanneer een witte dwerg door de getijdenkrachten van een middelzwaar zwart gat wordt uitgerekt en platgeslagen. De materie in de witte dwerg wordt dan zo sterk samengeperst dat er een thermonucleaire kettingreactie ontstaat, waarbij ruim de helft van het sterregas de ruimte in wordt geblazen, terwijl de rest door het zwarte gat wordt opgezogen.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 2440: Cocon van een nieuwe witte dwerg
Lees ook: XMM-Newton onthult kosmische steen van Rosetta
Lees ook: De dodendans van witte dwergsterren
Lees ook: Witte dwergen worden als raketten weggeschoten
Lees ook: Nieuw type witte dwergster ontdekt
Lees ook: Witte dwerg slokt massa van naburige ster op

Bekijk alle berichten uit deze categorie.