Nieuws

Mercurius anders dan voorheen gedacht

Geplaatst op 05-02-2008 om 11u23 door Bert Carrein - 1084 keer gelezen
Nieuws

De planeet Mercurius ziet er anders uit dan gedacht. Dat blijkt uit gegevens die de Amerikaanse sonde Messenger heeft doorgestuurd. De Messenger scheerde op 14 januari een eerste keer langs de planeet, en bekeek een helft die wetenschappers nog nooit eerder zagen. Het tuig maakte 1.200 foto's en deed wetenschappelijke waarnemingen. Waar ooit werd gedacht dat het vrijwel onbekende Mercurius karakteristieken heeft die lijken op die van onze Maan, bleek dit helemaal anders te zijn. Zo zien de inslagkraters er heel anders uit dan die op de Wachter van de Aarde.

Er zijn ook reusachtige steile rotsen te zien, met structuren die zich over honderden kilometers uitstrekken en patronen die wijzen op vroegere tektonische activiteit. Een van de meest tot de verbeelding sprekende structuren in dat opzicht is de nooit geziene 'Spider' in de enorme inslagkrater Caloris. Ook bleken de magnetosfeer en het magnetisch veld anders te zijn dan was geleerd uit de passage van de Mariner 10 in 1975, aldus de NASA. De twee volgende scheervluchten en het omwentelen vanaf 2011 van de planeet moeten daarover meer leren. De vlucht leverde ook informatie op over de minerale samenstelling van het opppervlak.

Bovendien zijn in de exosfeer ultraviolette emissies van sodium, calcium en waterstof vastgesteld. Omdat Mercurius zich zo dicht bij de Zon bevindt, stootte een missie naar de planeet op veel complexe uitdagingen, in het bijzonder wat betreft de bescherming van de instrumenten tegen de bijzonder extreme temperaturen. Europa lanceert in 2013 met BepiColombo zijn missie naar Mercurius.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Magnetisch veld Mercurius ontstaan door ijzersneeuw
Lees ook: Rembrandt inslagbassin op Mercurius
Lees ook: Vulkanisch terrein op Mercurius
Lees ook: Onbekend donker materiaal op Mercurius
Lees ook: Een spectaculaire stralenkrater op Mercurius
Lees ook: Vreemde laag op Mercurius

Bekijk alle berichten uit deze categorie.