Nieuws

Energija wil nieuwe spaceshuttle bouwen

Geplaatst op 05-02-2008 om 12u54 door Bert Carrein - 3312 keer gelezen
Nieuws

De Russische raketbouwer Energija, zowat het kloppende industriële hart van de Russische bemande ruimtevaart, wil tegen 2015 een nieuwe spaceshuttle bouwen, zo heeft zijn voorzitter en hoofdontwerper Vitali Lapota volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti gezegd. Energija werkt al sinds 2000 aan een herbruikbaar ruimtetuig, om de bemande Sojoez- en onbemande Progress ruimtetuigen te vervangen die instaan voor transport naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS. Het nieuwe tuig moet ook kunnen instaan voor reizen naar de Maan en Mars.

"Landen als de VS, China, India en lidstaten van het Europese Ruimtevaartbureau (ESA) ontwikkelen actief een bemand ruimtetuig en wij moeten dezelfde weg inslaan", zo citeerde Novosti Lapota die vorig jaar verrassend Nikolaj Sevastjanov opvolgde aan het hoofd van Energija. Die werd de laan uitgestuurd omdat zijn toekomstplannen - onder andere voor de Russische spaceshuttle Klipper - niet pasten in de visie van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. "Wij moeten ertoe in staat zijn het toekomstige Russische bemande ruimtetuig niet later dan 2015 te bouwen", zei Lapota. Energija maakte in november bekend, zes projecten te hebben voor zo'n nieuw ruimteschip. Twee daarvan worden in de nabije toekomst aan Roscosmos voorgelegd, aldus Ria Novosti.

De nieuwe shuttle zou plaats moeten bieden aan twee beroepskosmonauten en tot vier passagiers waar de Sojoez nu slechts plaats biedt aan drie mensen. Betrouwbaarheid en veiligheid is een van de belangrijkste vereisen. Lapota zei ook dat het ruimtetuig wellicht een puur "lifting body" design zal hebben. Volgens Novosti lopen de schattingen van de kost voor het nieuwe bemande ruimtetuig op tot 1,3 miljard dollar. Rusland had in de vorm van de Boeran al een spaceshuttle, die door de machtige Energija-raket te lanceren was. Maar na een succesrijke onbemande proefvlucht in 1988 werd het project omwille van geldgebrek opgegeven.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Graafmissie op marsmaan Phobos uitgesteld
Lees ook: Geen nieuw onderzoek naar dood Joeri Gagarin
Lees ook: Amerikanen vinden vermiste Russische Maanjeep terug
Lees ook: Ruimteschip met kernreactor?
Lees ook: Rusland denkt aan basis op de Maan
Lees ook: Rusland wil bemande vluchten naar de Maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.