Nieuws

Vandaag lancering Atlantis: Bekijk live

Geplaatst op 07-02-2008 om 11u46 door Bert Carrein - 1958 keer gelezen
Nieuws

De lancering is volledig live te bekijken op de startpagina!

De reeds lang verwachte en herhaaldelijk uitgestelde lancering van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis met het Europese ruimtelab Columbus is principieel voor vandaag bevestigd. Maar toch kan een nieuw technisch probleem alweer roet in eten gooien, zo heeft de NASA bekendgemaakt. De Atlantis kon op 6 en 9 december niet vertrekken op Cape Canaveral in Florida omdat brandstofsensoren in de enorme externe tank van de shuttle niet naar behoren werkten.

Die zogenoemde ECO's aan de bodem van de tank geven aan hoeveel vloeibare zuurstof en waterstof er nog rest. Wanneer ze foutief werken, kan dit de hoofdmotoren van het ruimteveer vervroegd doen afslaan en mogelijk een catastrofe veroorzaken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het euvel te wijten was aan een driedelige elektrische connector die door de wand van de tank loopt. Ingenieurs hebben het probleem opgelost, aldus de NASA. De shuttle zal vandaag om 20.45 uur Belgische tijd op Cape Canaveral kunnen vertrekken. Toch wil de NASA pas zaterdag een definitieve beslissing nemen. Tijdens een inspectie van de nog steeds op het lanceerplatform staande shuttle bleek er een probleem te zijn met een van de vier leidingen die freon in de radiatoren van de luiken van de vrachtruimte brengen. Dit probleem wordt momenteel nog onderzocht.

De Atlantis moet het Europese ruimtelab Columbus naar het ISS brengen en eraan hechten. Tijdens de heenreis en voor het opstarten van de module gedurende enkele maanden is Frank De Winne reserve voor de Franse astronaut Léopold Eyharts. De missie van de Atlantis zal elf dagen duren en omvat drie ruimtewandelingen, waarvan er twee zowat helemaal in het teken van de aanhechting van de Columbus staan.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld
Lees ook: Volg lancering laatste ruimtereis Endeavour live op desterren.net! (updates)
Lees ook: Atlantis losgekoppeld van ruimtestation ISS
Lees ook: Discovery geland na extra baan om aarde
Lees ook: Morgenvroeg live lancering spaceshuttle Discovery!
Lees ook: Afvallend piepschuim geen probleem

Bekijk alle berichten uit deze categorie.