Nieuws

Externe tank Atlantis volledig gevuld (Update)

Geplaatst op 07-02-2008 om 17u47 door Bert Carrein - 1151 keer gelezen
Nieuws

Atlantis is succevol vertrokken naar het ISS, twee maanden na de geplande lancering.

De externe tank van de shuttle Atlantis is helemaal volgetankt met vloeibare zuurstof en waterstof, zo heeft de NASA laten weten.

Dit neemt niet weg dat er nog steeds tests plaatsvinden met de vier brandstofsensoren aan de bodem van het gevaarte, dat na lancering wordt afgeworpen en opbrandt in de atmosfeer. (Tip: Bekijk de lancering live!)

Meteorologen verwachten dat er net op het lanceertijdstip een koudefront over Cape Canaveral zou trekken, met mogelijk buien en onweer. De kans bestaat ook dat het koudefront boven Florida zou blijven, wat de meteo voor vrijdag en zaterdag slecht lichtjes zou verbeteren. Nu bedraagt de kans op goed weer slechts 30 procent. De NASA blijft letterlijk hopen op een gat in de bewolking.

Normaal vertrekt de zevenkoppige bemanning om 16.45 uur Belgische tijd naar het lanceerplatform 39A waar de Atlantis al maanden klaar staat om naar het ISS te vertrekken.

Een deel van de wetenschappelijke experimenten uitgevoerd in het Columbus-labo worden beheerd vanuit België, vanuit het B.USOC. Het B.USOC (Belgian Users Support and Operation Centre) is een missiecentrum beheerd door het Belgisch Instituut voor Ruimte-aeronomie (BIRA) onder begeleiding van het Federale Wetenschapsbeleid. Het operatiecentrum bevindt zich te Ukkel (Brussel) en het beheer van de operaties wordt verzekerd in partnerschap met de firma Space Applications Services uit Zaventem.

Het B.USOC is verantwoordelijk voor SOLAR. Dit is een combinatie van instrumenten voor het meten op lange termijn van de energie die de zon naar de aarde zendt. SOLAR is één van de eerste externe nuttige ladingen van het ruimtestation. De operaties worden volledig uitgevoerd van op de grond, vanuit het B.USOC. Astronauten zullen SOLAR installeren tijdens een ruimtewandeling.

SOLAR bestaat uit drie instrumenten:

SOL-ACES: een instrument bestemd voor het meten van de ultraviolette straling van het Fraunhofer-Institut für Physikalische Messtechnik in Freiburg in Duitsland.

SOLSPEC, dat de verdeling van de zonnestraling in ultraviolet, zichtbaar licht en het infrarood meet (van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en de Service dAéronomie van het Franse CNRS).

SOVIM meet de totale energie van de zon, de straling vroeger bekend onder de naam van zonneconstante (Koninklijk Meteorologisch Instituut en het Physikalisch-Meteorologische Observatorium van Davos in Zwitserland.

Vroegere versies van SOLSPEC en SOVIM vlogen al op verschillende ruimteplatforms sinds de vlucht van SPACELAB-1 in 1983. Beide waren er bij tijdens de vlucht ATLAS-1 van Dirk Frimout in 1992 en het Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie (BIRA) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut krijgen dan ook wereldwijde erkenning voor deze lange reeks vluchten.

In de loop van 2008 zal het B.USOC ook gaan fungeren als ondersteuningscentrum voor het beheer van de PCDF-module. PCDF (Protein Crystallisation Diagnostics Facility) is een intern experiment voor de kristallisatie van eiwitten in microzwaartekracht.

Bron: http://www.hln.be en Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA zal Discovery toch lanceren ondanks problemen
Lees ook: NASA hoopt Discovery op 13 maart te lanceren
Lees ook: Discovery veilig geland in Florida
Lees ook: Columbus achterna...
Lees ook: Lancering Endeavour uitgesteld door waterstoflek
Lees ook: Nog geen nieuwe lanceerdatum Endeavour

Bekijk alle berichten uit deze categorie.