Nieuws

Russische cargo aan ISS gekoppeld

Geplaatst op 07-02-2008 om 21u13 door Bert Carrein - 1774 keer gelezen
Nieuws

Een onbemand Russisch bevoorradingsschip heeft zich vandaag aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgemaakt, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. De dinsdag op Bajkonoer met een Sojoez-U draagraket gelanceerde Progress P28 (volgens de Amerikaanse classificatie) koppelde om 15.30 uur Belgische tijd boven Centraal-Azië automatisch aan de Russische Pirsmodule.

De Progress M-63 (volgens de Russische classificatie) heeft meer dan 2,5 ton aan goederen bij. De lading omvat traditioneel zuurstof, brandstof, water en drank, voedsel, uitrusting en persoonlijke spullen (zoals cd's) voor de bemanning van het ISS.

De bemanning bestaat momenteel uit de Amerikanen Peggy Whitson en Dani Tani, alsmede de Russische veteraan Joeri Malentsjenko. De koppeling gebeurde zowat vijf uur voordat op Cape Canaveral het ruimteveer Atlantis naar het ISS moet vertrekken, met het Europese ruimtelab Columbus en met aan boord de Franse astronaut Léopold Eyharts die de Columbus enkele maanden lang zal opstarten alsmede Tani zal aflossen. De kans op goed weer voor de lancering is slechts dertig procent, technische moeilijkheden zijn er (vooralsnog) niet.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sojoez met ruimtetoerist succesvol gelanceerd
Lees ook: Lancering Sojoez met Frank De Winne live op desterren.net!
Lees ook: Bemanning Soyuz ontsnapt net aan de dood
Lees ook: Frank De Winne maakt zich klaar voor vertrek naar ISS
Lees ook: Soyuz veilig geland in Kazachstan
Lees ook: Belgische instrumenten in Russische capsule

Bekijk alle berichten uit deze categorie.