Nieuws

Shuttle Atlantis succesvol naar ISS gelanceerd

Geplaatst op 08-02-2008 om 10u26 door Bert Carrein - 1757 keer gelezen
Nieuws

Op Cape Canaveral in Florida is vanavond het Amerikaanse ruimteveer Atlantis met het Europese ruimtelab Columbus succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Na twee maand uitstel omwille van een probleem met brandstofsensoren in de externe tank en urenlang nagelbijten omwille van een ongunstige meteo, vertrok de Atlantis om 20.45 uur Belgische tijd voor een elfdaagse vlucht, de 121ste uit het shuttleprogramma. De koppeling van beide ruimteschepen is voor zaterdag 20.25 uur Belgische tijd voorzien.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDe bijna 13 ton wegende Columbus is een speerpunt van de Europese en Belgische deelname aan het ISS. De cylindervormige drukmodule moet het Europese vorsers mogelijk maken langdurig onderzoek in micrograviteit te verrichten, in tien wetenschappelijke racks en/of platforms, onder andere op het gebied van materialen, vloeistoffen, levenssystemen en andere. Aan de buitenzijde vindt ook onderzoek van de Zon plaats.

De aanvankelijk voor 2004 voorziene aanhechting van de Columbus aan de vorig jaar bevestigde en reeds verhuisde Harmony-module moet zondag plaatsvinden, tijdens de eerste van drie ruimtewandelingen van telkens zeker 6,5 uur tijdens deze missie. De eerste ruimtewandelaars van dienst zijn dan de Duitser Hans Schlegel, die namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA meevliegt, en de Amerikaan Rex Walheim.

Ondertussen heeft dan de Fransman Léopold Eyharts, eveneens namens ESA, in het ISS de plaats ingenomen van Dani Tani als lid van de zestiende hoofdbemanning. Eyharts moet de Columbus wekenlang opstarten en zijn reserve was Frank De Winne die in aanmerking komt voor een verblijf van een half jaar, ten vroegste in 2009. Op het ogenblik van de lancering was de tweede Belg in de ruimte op training in Japan.

Eyharts zal maandag samen met ISS-gezagvoerster Peggy Whitson de eerste zijn om de Columbus binnen te zweven. Het activeren en testen van de module kan dan meteen beginnen.

Ook op de zesde en de achtste vluchtdag zijn er ruimtewandelingen, onder andere om de aanhechting van de door EADS Astrium gebouwde Columbus te completeren. In het bijzonder moeten externe platforms worden bevestigd, waaronder het SOLAR dat van groot belang is voor het zonne-onderzoek van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie en het ook daar gevestigde Belgische "vluchtleidingscentrum" Busoc.

Op 16 februari neemt de Atlantis afscheid van het ISS, om twee dagen later om 15.57 uur Belgische tijd weer neer te strijken op het Kennedy Space Center in Florida. Mogelijk komt er nog een extra dag in de ruimte, aldus NASA TV.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

De zevenkoppige bemanning bestaat voorts uit gezagvoerder Steve Frick, piloot Alan Poindexter en de vluchtspecialisten Stanley Love en Leland Melvin.

Volgens het Franse persbureau AFP heeft de bouw van de Columbus 1,3 miljard euro gekost, met als grootste geldschieter Duitsland. Het Duitse persbureau DPA gewaagt van 880 miljoen euro.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Discovery succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: NASA hoopt spaceshuttle tot 2015 in dienst te houden
Lees ook: Barst vastgesteld in brandstoftank Discovery
Lees ook: Ruimteveer Discovery eindelijk gelanceerd!
Lees ook: Endeavour op weg naar huis
Lees ook: Obama laat shuttles ook na 2010 toe

Bekijk alle berichten uit deze categorie.