Nieuws

ESA stelt Mars voor in 3D

Geplaatst op 08-02-2008 om 12u29 door Bert Carrein - 2444 keer gelezen
Nieuws

Met behulp van de Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC) werden gegevens van op Mars in 3D vastgelegd zoals nooit voorheen. Een nieuw model (DTM) zal onderzoeken toestaan om nieuwe informatie over de Rode Planeet in 3D te verkrijgen. de digitale modellen die het terrein onderzoeken laten wetenschappers toe om werkelijk aan de rand te staan van het oppervlak van planeten. Hoewel gewone beelden een spectaculair zicht kan bieden, kunnen ze slecht een deel van de afbeelding gebruiken. Dit doordat men de gegevens van de topografie, of de hoogte, niet geeft. En daar steekt de Mars Express dan een handje toe.

De HRSC werd vooral ontworpen om aan deze informatie te komen, en na jaren van verwerken van gegevens is de eerste uitvoerige versie van een groot deel van het martiaanse oppervlak klaar. "Het begrijpen van de topografie van Mars is essentieel voor het interpreteren van de geologie van Mars," aldus professor Gerhard Neukum, van de Vrije Universiteit van Berlijn, de belangrijkste onderzoeker voor HRSC.

De DTM kan de onderzoekers onmiddellijk de hellingshoek, de hoogte van klippen, de werkelijke hoogte en de helling van lavastromen of woestijnen prijsgeven. Volgens Neukum zijn "deze gegevens noodzakelijk om te begrijpen hoe het water of de lava over het oppervlak van Mars heeft gestroomd."

Het helpt ook de wetenschappers van planeten om andere gegevensreeksen te interpreteren, bijvoorbeeld de resultaten van de geavanceerde Mars-radar die de onderste lagen van het oppervlak en de ionosfeer onderzoekt (MARSIS). "Van zodra wij weten waar het oppervlak juist is, kunnen we de radargegevens die van onder het oppervlak komen correct interpreteren," aldus ex- ESA wetenschapper Angelo Rossi, lid van het HRSC-team.

De DTM van de Mars Express is de meest gedetailleerde topografische datareeks ooit vrijgegeven. De uitgave werd mogelijk gemaakt door de individuele beelden, gemaakt door de HRSC in de baan van de Mars Express. De werden dan samengevoegd in een composietfoto die grote regio's beslaat. De foto's die werden gebruikt hebben een resolutie van 10 meter per pixel. De gegevens van de DTM hebben een resolutie van 50 meter per pixel, met een nauwkeurigheid van 10 meter.

De baan van de Mars Express bepaalt de resolutie van de afbeeldingen. wanneer die zich het dichtst bij oppervlak bevindt worden - uiteraard - de meest gedetailleerde beelden genomen. "Aangezien de missie verdergaat, vullen wij geleidelijk aan de ontbrekende puzzelstukken aan en verzamelen hoge-resolutiefoto's wanneer mogelijk," gaat Neukum verder.

Het team plant om nog meer gegevens aan de DTM toe te voegen zodat de informatie over het oppervlak nog zoveel mogelijk wordt uitgebreid. Dit zou op zijn minst nog doorgaan tot 2009, de missie van de Mars Express. Zo zal HRSC zijn uniek en nauwkeurig onderzoek van de planeet voortzetten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.esa.int/esaCP/SEM8Q2PR4CF_index_0.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opportunity vindt meteoriet op marsoppervlak
Lees ook: Het uitzicht richting Husband Heuvel op Mars
Lees ook: Mysterie ijsafzettingen op Mars opgelost
Lees ook: Week 4: Leven op Mars? (deel 3)
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven
Lees ook: Mogelijk 7 grotten op Mars ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.