Nieuws

Totale maansverduistering van 21 februari

Geplaatst op 08-02-2008 om 15u32 door Bert Carrein - 2758 keer gelezen
Nieuws

In de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 februari aanstaande vindt er opnieuw een totale maansverduistering plaats die te zien zal zijn in onze regio. Vooropgesteld dat de weergoden willen meewerken natuurlijk... Deze eerste totale maansverduistering van 2008 is het beste waar te nemen in Europa en Zuid-Amerika. Ook in het noordwestelijke deel van Afrika zal de 'bloedrode maan' tijdens het maximum van de verduistering goed te zien zijn.

In gebied 1 t/m 6 is de intrede in de bijschaduw zichtbaar. In gebied 2 t/m 7 is de intrede in de kernschaduw zichtbaar. In gebied 3 t/m 8 is het begin van de totaliteit zichtbaar. In gebied 4 t/m 9 is het einde van de totaliteit zichtbaar. In gebied 5 t/m 10 is de uittrede uit de kernschaduw zichtbaar. In gebied 6, dus geheel de Benelux, is de volledige verduistering waarneembaar.

Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan (met de aarde in het midden). Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht: de maan bevindt zich in de schaduw van de aarde. Het zonlicht dat door de aardatmosfeer dringt is rood, wat een rode gloed op de verduisterde maan kan veroorzaken.

Een 'penumbrale' maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de bijschaduw van de aarde trekt (het met grijs aangegeven deel van de aardeschaduw) en niet door de kernschaduw. In dat geval is de volle maan wat minder helder. Een totale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan wel door de kernschaduw (umbra) van de aarde trekt; als slechts een gedeelte van de maan door de umbra gaat, is er sprake van een gedeeltelijke maansverduistering.

Maansverduisteringen doen zich alleen voor tijdens volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Er doet zich echter niet tijdens elke volle maan een verduistering voor, omdat de baan van de maan ongeveer 5,1 � helt ten opzichte van de ecliptica (het vlak waarin de aarde rond de zon draait). Hierdoor kan een maansverduistering alleen optreden als de maan zich in een "knoop" bevindt, één van de twee punten waar het baanvlak de ecliptica snijdt. Meestal gaat de baan onder of boven langs de schaduwkegel van de aarde.

In tegenstelling tot zonsverduisteringen, die in een klein gebied van de aarde te zien zijn, zijn maansverduisteringen waarneembaar vanaf elke plek waarvan men de maan kan waarnemen. Dit is op aarde, bij volle maan, dus vrijwel overal waar het nacht is. De verduistering vindt immers plaats op de maan zelf, die geen direct zonlicht ontvangt.

Tijdens een maansverduistering op aarde doet zich op de maan een zonsverduistering voor: de aarde staat voor de zon. De Oude Grieken concludeerden dat de aarde een bol was omdat tijdens maansverduisteringen de rand van de schaduw altijd rond was.

Als je een glimp van dit mooie gebeuren wil opvangen zit er niks anders op dan heel vroeg uit de veren te springen. Omstreeks 01.30 uur is er het begin van de verduistering, maar dan is er nog niet zoveel te zien. Omstreeks 02.45 uur betreedt de Maan de bijschaduw en vanaf nu is er aan de linkerkant van deze een lichte helderheidsafname te zien. Om 04.00 uur komt de Maan in de kernschaduw. Er ontstaat een steeds grotere 'hap' uit onze natuurlijke satelliet en deze begint stilaan rood te kleuren. Om 04.25 uur wordt de totaliteit bereikt en krijg je een mooie bloedrode Maan te zien, veel minder helder dan je gewoon bent. Omstreeks 04.50 uur wordt de kernschaduw verlaten en begint de 'terugtocht' van de verduistering. Omstreeks 07.00 uur in de morgen is het ganse spectaculaire gebeuren voorbij.

Onze natuurlijke satelliet staat tijdens de totaliteitsfase hoog aan de hemel (zo'n 30 graden) en het maximum van de maansverduistering zal iets meer dan drie kwartier duren.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Blauwe maansverduistering op Oudejaarsavond
Lees ook: Totale maansverduistering op 21 februari
Lees ook: Totale maansverduistering 3 maart
Lees ook: Bekijk dinsdagmorgen een volledige maansverduistering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.