Nieuws

Wat gebeurt er met Saturnusmaan Enceladus?

Geplaatst op 09-02-2008 om 11u55 door Bert Carrein - 1751 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers die bij het onderzoek met de ruimtesonde Cassini betrokken zijn, doen verwoede pogingen om de werking van de ijsfonteinen of 'geisers' op de kleine Saturnusmaan Enceladus te begrijpen. Enceladus braakt enorme pluimen van ijsdeeltjes uit, maar tot nog toe was onduidelijk waar deze ijsdeeltjes vandaan komen. De meest recente onderzoekresultaten duiden er nu op dat ondergrondse meren als bron fungeren (Nature, 7 februari).

Modelberekeningen laten zien dat de grote, constante uitstoot van ijsdeeltjes zich het beste laat verklaren als er onder het oppervlak van Enceladus watervoorraden met een temperatuur van rond het vriespunt zijn. Dat is uitzonderlijk warm, want de normale temperaturen in dit deel van het zonnestelsel liggen meer dan honderd graden onder nul. Bij die hoge temperatuur - die aan de getijdewerking van Saturnus wordt toegeschreven - vormt zich een ondergronds mengsel van vloeibaar water, ijs en waterdamp.

De waterdamp kan door barsten in de ijskorst van Enceladus ontsnappen, waarbij hij onderweg al tot ijsdeeltjes condenseert. De ijsdeeltjes die aan de oppervlakte komen hebben veelal te weinig snelheid om aan de aantrekkingskracht van de Saturnusmaan te ontsnappen en vallen terug naar het oppervlak, maar tien procent verdwijnt de ruimte in en komt in de zogeheten E-ring van Saturnus terecht. Andere verklaringen voor de werking van de ijsfonteinen op Enceladus gaan uit van verse ijsvoorraden die plotseling aan het vacuüm van de ruimte worden blootgesteld en daarbij sublimeren (verdampen). Maar dit model levert een veel minder constante uitstoot van ijsdeeltjes op.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: TV tip: The sky at night
Lees ook: Verse tijgerstrepen op Saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus heeft mogelijk een oceaan
Lees ook: Vloeibaar water op saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Meer en meer kans dat Saturnusmaan Enceladus leven herbergt
Lees ook: Het 'sneeuwt' op Enceladus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.