Nieuws

Nieuwe horizonten voor Columbus

Geplaatst op 12-02-2008 om 17u20 door Bert Carrein - 5196 keer gelezen
Nieuws

De aanhechting van de Europese wetenschappelijke module Columbus aan het Internationaal Ruimtestation ISS laat een dag langer op zich wachten door ziekte aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis. Wellicht heeft de speciaal meevliegende Duitser Hans Schlegel de ruimteziekte, maar dit wil de NASA niet bevestigen.

Met in de vrachtruimte het kostbare Columbus lab, meerde de donderdag gelanceerde shuttle zaterdag om 18.17 uur vlekkeloos aan aan het ISS. Kort nadien liet de NASA verrassend weten dat de voor vandaag voorziene ruimtewandeling (EVA in het jargon), waarbij de Columbus eindelijk aan het ISS zou worden vastgeklonken, met 24 uur is uitgesteld. De Amerikaan Rex Walheim krijgt buiten immers in de persoon van de Amerikaan Stanley Love een andere gezel dan de oorspronkelijke voorziene astronaut van het Europees Ruimtevaartbureau ESA, de Duitser Hans Schlegel.

Officieel wil de NASA enkel kwijt dat een en ander te maken heeft met een "medische kwestie" en wil het Amerikaanse ruimtevaartbureau omwille van de stelregel dat medische kwesties tot de privésfeer behoren niet bevestigen dat de 56-jarige Schlegel ziek zou zijn, laat staan zeggen om welke ziekte het gaat. Toch gaf vluchtleider John Shannon toe dat ruimteziekte, wat volgens de krant Florida Today de oorzaak zou zijn, nogal eens voorkomt bij astronauten die in de ruimte arriveren en dat het ziektegeval "niet levensbedreigend" is.

Er is twee keer een private medische consultatie bij artsen op de grond geweest, aldus een goede Amerikaanse ruimtevaartbron. Zeer ongewoon gebeurde een van de consultaties tijdens het naderingsmanoeuvre van de shuttle op het ISS.

Zowat de helft van de ruimtevaarders heeft last van ruimteziekte, een kwaal die lijkt op zeeziekte. Doorgaans verdwijnen de symptomen op de tweede of de derde dag van de vlucht. Voor zover bekend is het de eerste keer dat zo kort voor een ruimtewandeling een van de deelnemers wordt vervangen.

Wel waren er twee andere ziektegevallen met invloed op een ruimtewandeling. Zo werd tijdens de Apollo-9 missie ter voorbereiding van een Maanlanding een uitje met een dag uitgesteld omdat astronaut Rusty Schweickart ziek was geworden. Tijdens de vijfde shuttlemissie werd een EVA afgeblazen omwille van ziekte.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsFoto: Op nevenstaande 'artist impression' zie je de Europese Columbus module gekoppeld aan het internationale ruimtestation. Een zoveelste fantastische stap vooruit voor de ESA.

De Duitser maakte tevoren maar één ruimtereis, met name in de lente van 1993 aan boord van het ruimteveer Columbia dat toen het Europese labo Spacelab D2 meevoerde waarin ook Belgische experimenten werden uitgevoerd.

Love, die reeds was aangeduid als collega van Walheim tijdens de derde ruimtewandeling (waarbij externe platforms op de Columbus worden geïnstalleerd), is wellicht niet zo goed getraind op de klussen die Schlegel diende te klaren tijdens het uitje van zeker 6,5 uur. Vluchtleider John Shannon verzekerde echter dat Love, als reserve van de Duitser, alle handelingen van de eerste ruimtewandelingen heeft geoefend. De NASA heeft ook laten weten dat de twee andere voor deze elfdaagse missie voorziene ruimtewandelingen worden "herbekeken". Schlegel is echter (voorlopig nog) niet vervangen voor de tweede ruimtewandeling. Een dag vroeger dan gepland vond al de bemanningsruil plaats. De Amerikaan Dani Tani is nu geen lid meer van de bemanning van het ISS, maar van de opvarenden van de Atlantis. Zijn plaats is ingenomen door de Franse ESA-astronaut Léopold Eyharts, die in de komende weken de Columbus en het werk in de module zal opstarten. Zijn reserve was Frank De Winne.

Ondertussen is ook gebleken dat er een scheur is in de isolatie aan het motorcompartiment aan stuurboord van de Atlantis en dat een navigatiecomputer het heeft begeven. Volgens Shannon tilt de NASA niet zwaar aan die euvels. Door het uitstel van de eerste EVA is de missie van de Atlantis met een dag verlengd en landt het ruimteveer nu op dinsdag 19 februari om 18.14 uur op het Kennedy Space Center in Florida. Er zijn voldoende voorraden aan boord om het nog een dag langer in de ruimte uit te zingen. Een tweede verlenging met een dag wordt trouwens al bestudeerd.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Europa lanceert eerste onbemande cargo
Lees ook: Belg benoemt tot hoofd Galileo-programma
Lees ook: Acht ruimteonderzoeksprojecten
Lees ook: Simulatie Marsvlucht van 520 dagen in Moskou
Lees ook: ESA: "Haal ruimteschroot terug"
Lees ook: Meer dan 250 Belgen solliciteerden voor astronaut

Bekijk alle berichten uit deze categorie.