Nieuws

Sojoez koppelt zich vast aan ISS

Geplaatst op 14-10-2008 om 13u25 door Bert Carrein - 1963 keer gelezen
Nieuws

Een Russische Sojoez-capsule met drie opvarenden heeft zich succesvol vastgekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt.

Zondag van op de basis Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez-draagraket gelanceerd, klikte de Sojoez TMA-13 zich om 10.26 uur Belgische tijd aan het ISS vast. Dat gebeurde aan de Zarya-module, enkele weken voor die tien jaar in de ruimte is.

De opvarenden van de Sojoez zijn de nieuwe (Amerikaanse) ISS-gezagvoerder Michael Fincke (41), de Russische boordingenieur Joeri Lontsjakov (43) en Richard Garriott (47), de zesde ruimtoerist.

Fincke en Lontsjakov worden de achttiende hoofdbemanning van het ISS, voorlopig met de Amerikaan Greg Chamitoff die nu met de Russen Sergej Volkov en Oleg Kononenko in het ISS vertoeft. Normaal wordt Chamitoff volgende maand vervangen door Sandra Magnus.

Fincke, Lontsjakov en hun Amerikaanse collega zullen het druk hebben want zij moeten het ISS voorbereiden op permanente bewoning door zes in plaats van drie mensen. Daarvan zal ook Frank De Winne profiteren, wanneer hij in mei voor een half jaar naar het ISS vertrekt. Hij zag trouwens zondag een van zijn twee Russische collega's van bij zijn eerste ruimtevlucht in 2002 vertrekken, Joeri Lontsjakov.

Richard Garriott is de zoon van ex-Skylab en ex-shuttle-astronaut Owen Garriott, en de eerste zoon van een astronaut die ook vliegt. De ontwikkelaar van computergames heeft 30 miljoen dollar betaald voor zijn trip. Gezien Sergej Volkov de zoon is van veteraan-kosmonaut Aleksandr Volkov en hij de eerste zoon was van een kosmonaut om ook de ruimte in te gaan, vliegen er voor het eerst sowieso twee zonen van ruimtevaarders tegelijk. Volgens diezelfde speling van het toeval zullen ze elkaar dus ook in de ruimte begroeten.

Garriott komt in de nacht van 23 op 24 oktober met de Sojoez TMA-12 naar de Aarde terug, in het gezelschap van Volkov en Kononenko. Bij de twee vorige landingen van een Sojoez, maakte het ruimteschip een ballistische terugkeer en landde het tientallen kilometers van de voorziene plek.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Richard Garriott (L), Michael Fincke (R) en Joeri Lontsjakov (C) hebben zich met hun Sojoez vastgekoppeld aan het ISS.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ISS kampt met computervirus
Lees ook: ISS vermijdt botsing met afval
Lees ook: Derde ruimtewandeling Endeavour was succes
Lees ook: Europese cargo krijgt groen licht voor koppeling
Lees ook: Onbemande cargo naar ISS gelanceerd
Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.