Nieuws

Hubble gaat morgen weer aan het werk

Geplaatst op 16-10-2008 om 14u26 door Bert Carrein - 4048 keer gelezen
Nieuws

De op 27 september door een technische panne uitgevallen ruimtetelescoop Hubble moet normaal morgen weer werken, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

Enkele weken geleden schakelde de Amerikaans-Europese kijker zichzelf uit na een panne in het dataverwerkingssysteem A. Na wat studie is beslist het reservesysteem B op te starten dat nog nooit werd gebruikt sinds de lancering van de Hubble in 1990.

Het uitvallen van de telescoop noopte het Amerikaanse ruimtevaartbureau er ook toe de reeds herhaaldelijk verschoven en voor deze maand voorziene servicemissie van de shuttle Atlantis naar de Hubble naar ten vroegste februari uit te stellen. De NASA heeft tevens beslist van die vijfde en laatste opknapbeurt gebruik te maken om systeem A te vervangen. Het voorzien in en testen van de onderdelen daarvan kost tijd.

De Hubble krijgt sowieso nieuwe batterijen, nieuwe gyroscopen en twee nieuwe wetenschappelijke instrumenten. De twee miljard dollar kostende 'Rolls Royce' van de astronomie moet het aldus nog uitzingen tot 2013 wanneer zijn opvolger, de James Webb Space Telescope, de ruimte zal ingaan.

De Hubble heeft voor een revolutie in de astronomie gezorgd, voornamelijk door de kennis over het ontstaan en de evolutie van het universum bij te spijkeren. Ook Belgische wetenschappers werken met de gigantische telescoop die op 575 km hoogte in 97 minuten rond onze planeet draait.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble krijgt onderhoudsbeurt
Lees ook: Hubble zweeft vrij
Lees ook: Hubble maakt spectaculaire foto
Lees ook: De Hubble-ruimtetelescoop legt prachtfoto vast
Lees ook: Exoplaneet (terug)gevonden in Hubble archief
Lees ook: Missie Atlantis bijna mislukt door nukkige bout

Bekijk alle berichten uit deze categorie.