Nieuws

Falcon-1 lancering mislukt

Geplaatst op 26-03-2006 om 16u25 door Bert Carrein - 1892 keer gelezen
Nieuws

Vrijdag om 22h30 UT is de Falcon-1 raket van SpaceX verloren gegaan tijdens zijn eerste vlucht boven de Amerikaanse Marshall eilanden. Na 1 minuut in de vlucht is de lanceerder beginnen tollen. Er was een satelliet van 20kg aan boord, FalconSat-2, gebouwd door cadetten van de US Airforce Academy.

Falcon-1 is de nieuwe revolutionaire 2-traps raket van de commerciële onderneming SpaceX (Space Exploration Technologies Corp) van Elon Musk, stichter van internet betalingssysteem PayPal. Doel van de firma is om goedkope lanceringen aan te bieden voor kleinere satellieten in lage banen, een lancering met Falcon-1 kost slechts 6,7 miljoen dollar. De raket is 21,3m hoog en bestaat uit 2 trappen met vloeibare zuurstof en kerosine, de eerste trap wordt met een parachute gerecupereerd.

SpaceX zei dat het voor vrijdag al 9 contracten voor lanceringen had, voor meer dan 200 miljoen dollar. Eind 2007 komt de grootste raket, Falcon-9 op de markt, deze is 53m hoog en kan 25 ton in de ruimte brengen, dat is ongeveer hetzelfde als de Ariane 5 of de Amerikaanse Atlas 5 of Delta 4.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste Nederlander met meer dan één ruimtevlucht
Lees ook: Strenger protocol voor robotverkenners
Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: Prototype maanlander crasht bij test
Lees ook: Falcon 1-raket faalde door ontwerpfout
Lees ook: Derde lanceerpoging Falcon-1

Bekijk alle berichten uit deze categorie.