Nieuws

Eerste Indiase Maansonde met succes gelanceerd

Geplaatst op 22-10-2008 om 12u02 door Bert Carrein - 2369 keer gelezen
Nieuws

Van op de lanceerbasis Satish Dhawan op het Indiase schiereiland Sriharikota heeft een opgewaardeerde Indiase PSLV-draagraket vanmorgen vroeg de allereerste Indiase Maansonde gelanceerd. Dat heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO gemeld. Het gaat volgens New Delhi om de goedkoopste en misschien wetenschappelijk rijkste Maanmissie ooit.

387.000 km hoogte
De PSLV-C11 vertrok om 02.52 uur Belgische tijd. Later kwam de Chandrayaan-1 vrij uit de vierde trap van de 44,4 meter hoge raket in een eerst elliptische baan rond onze planeet. Motorontbrandingen moeten de baan van het bij lancering 1,4 ton wegende tuig opkrikken naar eerst 37.000 en dan 73.000 km hoogte. Een heikel moment komt er als de baan naar 387.000 km hoogte wordt verlegd. Dat is verder dan de afstand Aarde-Maan. Eén baan vergt dan elf dagen. Tijdens de tweede dergelijke elliptische baan zal de sonde tot enkele honderden kilometers boven de noordelijke pool van de Maan komen en zich laten "vangen" door de zwaartekracht van het hemellichaam, om in een elliptische baan rond de Wachter van de Aarde te komen. Daarna daalt de baan geleidelijk tot een operationele hoogte van 100 km.

De Chandrayaan-1 zal een 35 kilo wegende "impactsonde" met een Indiase vlag op de Maanbodem te pletter laten slaan. Het experiment is van nut voor de planning van latere Maanmissies.
De moedersonde zelf zal twee jaar lang met elf instrumenten onderzoek doen. Vijf daarvan zijn integraal van Indiase makelij, drie zijn van het Europese Ruimtevaartbureau ESA met een Indiase inbreng, één is Bulgaars en twee zijn Amerikaanse experimenten.

De sonde moet onder andere meer leren over de topografie en geschiedenis van de Maan, de samenstelling van de bodem (in het bijzonder ook met de Europese instrumenten), de mineralogie, en moet ook proberen uit te maken of er waterijs is.

Met een prijskaartje van 80 miljoen dollar (zo'n 62 miljoen euro) is Chandrayaan-1 volgens woordvoerder S. Satish van de ISRO niet alleen de goedkoopste Maanmissie ooit, maar "zal ze misschien de meeste wetenschappelijke data opleveren". Wetenschappers geven daarbij toe dat ondanks 65 bemande en onbemande missies naar de Maan in een halve eeuw ruimtevaart nog niet alles over ons meest nabije hemellichaam is geweten.

New Delhi, dat de strijd tegen de honger in het land niet wint, wil in 2010 à 2012 nog een lander/jeep naar de Maan sturen, in samenwerking met Rusland. In ieder geval toont New Delhi ook aan dat het wel degelijk een ruimtevaartmogendheid is, niet alleen met zijn goedkope draagraketten zoals de PSLV (die ook de eerste Belgische satelliet Proba lanceerde), maar ook met satellieten en wetenschappelijke sondes.

China en Japan hebben vorig jaar hun eerste sonde naar de Maan gestuurd, om daarmee in het voetspoor te treden van de Sovjet-Unie, de VS en Europa. Sommigen gewagen dan ook van een "regionale wedloop" in de ruimte. De kernmacht India, wiens ruimtevaartprogramma in 1962 begon, plant tegen 2013 nog 60 ruimtemissies, waaronder naar Mars en bemande missies, ook naar de Maan (mogelijk in 2020).

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ikaros gefotografeerd in het zwarte heelal
Lees ook: Stardust ruimtemissie
Lees ook: Primitieve ruimtelift met succes getest
Lees ook: Eerste Indiase maanmissie beëindigd na verlies contact
Lees ook: Rusland wil naar de Maan
Lees ook: Verover je plaats in de ruimte en win een ruimtereis!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.