Nieuws

Een van de eerste stelsels ontdekt

Geplaatst op 13-02-2008 om 18u59 door Bert Carrein - 1974 keer gelezen
Nieuws

Dankzij een kosmisch fata morgana heeft de Hubble Ruimtetelescoop een van de eerste sterrenstelsels van het universum verschalkt, zo heeft het Europese Hubblecentrum nabij M?nchen bekendgemaakt. De Amerikaans-Europese kijker maakte gebruik van een fenomeen dat door de algemene relativiteitstheorie van Einstein was voorspeld, een gravitationele lens, ook "kosmisch fata morgana" genoemd. De gigantische massa van sterrenhoop Abell 1689 boog het licht van daarachter gelegen objecten af en vergrootte het zoals ook een loep dat doet.

Zodoende stootte de Hubble op een object op 13 miljard lichtjaar van ons dat wellicht het verst verwijderde sterrenstelsel is dat ooit werd waargenomen. Daarenboven leverde de infrarode Spitzertelescoop van de NASA sterke aanwijzingen over het oplichten van talrijke nieuwe sterren in het oerstelsel.
Wegens de enorme afstand behoort het nu verschalkte sterrenstelsel vermoedelijk immers tot de eerste sterrenstelsels die opdoken toen het donkere tijdvak enkele honderden miljoenen jaren na de Oerknal op zijn einde liep.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Antennestelsels staan dichterbij dan gedacht
Lees ook: De Walvis en de Hockeystick
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672
Lees ook: Melkwegstelselgroep HCG 87
Lees ook: Röntgensatelliet vindt metalen in cluster van sterrenstelsels
Lees ook: Duizenden nieuwe dwerggstelsels ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.