Nieuws

Tweede ruimtewandeling wordt gestart

Geplaatst op 13-02-2008 om 19u03 door Bert Carrein - 1471 keer gelezen
Nieuws

De astronauten Rex Walheim en Hans Schlegel zijn vandaag aan de tweede ruimtewandeling van de 121e shuttlemissie begonnen, zo was op NASA TV te volgen. Nadat ze ruim een kwartier vroeger dan gepland reeds klaar waren en van ISS-gezagvoerster Peggy Whitson de schertsende raad hadden gekregen "een uiltje te vangen", begonnen Walheim en Schlegel om 15.27 uur Belgische tijd aan het uitje.

Zij moeten op het P1-gebinte van het Internationaal Ruimtestation ISS een lege stikstoftank vervangen voor het pompen van ammoniak in de koelingsleidingen van de gigantische spacemeccano. Indien het werk goed opschiet, ligt een lijst taken klaar die voorzien is voor de derde ruimtewandeling, vrijdag.

In verband met de ziekte van Schlegel, die zijn deelname aan de eerste en daardoor ook verschoven eerste ruimtewandeling verhinderde, zei de Belgische astronaut Frank De Winne begrip te hebben voor het feit dat niets over zijn ziekte is vrijgegeven. "Ik zou ook niet graag hebben dat, als ik ziek ben, dit breed in de media zou worden uitgesmeerd", aldus de tweede Belg in de ruimte die vanaf mei volgend jaar een half jaar in het ISS zal werken.

Terwijl de twee buiten werkten, ging binnenin het ISS de activering van het maandag aangehechte Europese wetenschappelijk lab Columbus naarstig verder.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Derde ruimtewandeling Atlantis succesvol afgerond
Lees ook: Eerste Japans experiment in ruimtelab Kibo
Lees ook: Succesvolle derde ruimtewandeling
Lees ook: Tweede ruimtewandeling gedaan
Lees ook: Vijfde en laatste ruimtewandeling zit erop
Lees ook: Levensduur van ruimtestation ISS wordt verlengd tot 2020

Bekijk alle berichten uit deze categorie.