Nieuws

De mens heeft een zeer grote impact op oceanen

Geplaatst op 14-02-2008 om 19u04 door Bert Carrein - 1467 keer gelezen
Nieuws

De mens heeft het ecosysteem van zeeën en oceanen veel meer beïnvloed dan tot nu toe werd gedacht. Slechts zowat vier procent van de oceanen is nog ongerept. Dat blijkt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging ter Bevordering van de Wetenschap AAAS in Boston, en staat in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science. Wetenschappers hebben het voor het eerst uitgepakt met een planetaire kaart van de impact van 17 verschillende activiteiten van de mens, zoals de visserij, de klimaatswijziging en de vervuiling van ecosystemen in de zeeën.

Het rapport synthetiseert de mondiale gegevens van de menselijke impact op koraalriffen, plankton en de ecosystemen op de zeebodem. Tot nu toe had het onderzoek zich enkel geconcentreerd op een enkele menselijke activiteit in het bijzonder of de gevolgen daarvan op één enkel ecosysteem. "Onze resultaten onthullen dat de globale impact van de mens op ecosystemen in de oceanen veel nefaster is dan men zich kon voorstellen. Dat is een verrassing", zei Ben Halpern van de Universiteit van Californië.

Meer dan veertig procent van de wereldzeeën is al sterk door de mens beïnvloed. De laatste grotendeels ongerept gebleven mariene gebieden bevinden zich aan beide polen, maar lopen in de toekomst gevaar door de smeltende ijskappen. De meest getroffen mariene gebieden bevinden zich in de Noordzee tussen Schotland en Noorwegen, in de Zuidelijke en Oostelijke Chinese Zee, in de Caraïben, in de Middellandse Zee, de Rode Zee, de Beringzee langs de Noord-Amerikaanse kusten en in grote delen van de Stille Oceaan.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Noordpool smelt zelfs tijdens de winter
Lees ook: Komeetinslag in het Dryas
Lees ook: Een telescooplaser creëert een kunstster
Lees ook: De herkomst van metalen in de aardkorst
Lees ook: Begin van de winter
Lees ook: Astronomie in de Oudheid

Bekijk alle berichten uit deze categorie.