Nieuws

Belgische instrumenten geativeerd

Geplaatst op 16-02-2008 om 19u09 door Bert Carrein - 1238 keer gelezen
Nieuws

De twee Belgische instrumenten op het Solar platform zijn succesvol geactiveerd, zo heeft het Belgische vluchtleidingscentrum B.USOC meegedeeld.

Tijdens een ruimtewandeling die uiteindelijk 7 uur 25 minuten heeft geduurd, hebben de Amerikaanse astronauten Rex Walheim en Stanley Love gisteren het Solar platform en een platform voor technologische experimenten aan de buitenzijde van de Columbus-module bevestigd. Die module is maandag zelf aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken.

Solar bevat instrumenten die de energie van de Zon meten. Er zijn ook twee Belgische of co-Belgische instrumenten bij: de Solspec (Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie) en de Sovim (KMI). De twee instrumenten werden nog tijdens de ruimtewandeling geactiveerd en getest.

Ze zijn klaar bevonden om in maart de wetenschappelijke operaties te starten, aldus het B.USOC dat ook alle wetenschappelijke activiteiten van Solar aanstuurt. Het B.USOC is daarmee een autonome aanvulling op het Europese vluchtleidingscentrum voor de Columbus dat nabij M?nchen is gevestigd.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Russische cargo losgemaakt van ISS
Lees ook: Astronauten voortaan vlugger gewaarschuwd
Lees ook: Computersystemen ISS uitgevallen
Lees ook: Ruimterobot Dextre krijgt ogen
Lees ook: Tweede ruimtewandeling gedaan
Lees ook: Bemanning ISS moet beschutting zoeken voor ruimtepuin

Bekijk alle berichten uit deze categorie.