Nieuws

Atlantis los van ISS

Geplaatst op 18-02-2008 om 19u13 door Bert Carrein - 1660 keer gelezen
Nieuws

Het ruimteveer Atlantis heeft zich vandaag losgekoppeld van het Internationaal Ruimtestation ISS waar met succes het Europese ruimtelab Columbus is aangehecht, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. De Atlantis meerde om 10.24 uur Belgische tijd af van de Harmonymodule. Dat gebeurde drie minuten eerder dan gepland, boven de Stille Oceaan ten oosten van Nieuw-Zeeland. De luiken tussen beide ruimteschepen waren volgens de NASA zondag om 19.03 uur Belgische tijd gesloten.

De shuttle was op 7 februari, na twee maand uitstel omwille van technische problemen, vertrokken, om zich twee dagen later als eerste ruimtetuig vast te hechten aan de Harmony. Vorige week maandag werd tijdens de eerste van drie ruimtewandelingen de wetenschappelijke module Columbus, een hoeksteen van de Europese bijdrage in het ISS, vastgehecht.

De installatie werd vrijdag tijdens de derde ruimtewandeling voltooid met de bevestiging van twee externe platforms. Op een ervan, de Solar, staan twee Belgische instrumenten voor onderzoek van de Zon. Voorts is tijdens de drie ruimtewandelingen onderhoudswerk aan het ISS verricht.

Tijdens de missie maakte het Europese ruimtevaartbureau ESA bekend dat de Belgische astronaut Frank De Winne vanaf mei volgend jaar zes maand zal werken in het ISS. De Winne was voor de missie van de Atlantis de reserve van Lépold Eyharts, die door de Atlantis in het ISS is achtergelaten om de Columbus verder op te starten. Zijn plaats in de Atlantis werd tijdens de terugreis ingenomen door de Amerikaan Dani Tani die in oktober met de Discovery was aangekomen.

Nog voor ESA vloog ook de Duitser Hans Schlegel mee met de Atlantis. Maar hij miste door ziekte de eerste cruciale ruimtewandeling en diende door een Amerikaan te worden vervangen.

De shuttle landt normaal woensdag om 15.06 uur Belgische tijd op het Kennedy Space Center in Florida.

Toen de Atlantis zich losmaakte van het ISS was op Cape Canaveral het zusterschip Endeavour ongeveer halverwege op zijn tergend trage tocht op een enorm rupsvoertuig naar het lanceerplatform 39A. De Endeavour moet daar op 11 maart (plaatselijke tijd) vertrekken om onder meer het segment van het Japanse ruimtelab Kibo naar het ISS te brengen en eraan vast te hechten, juist tegenover de Columbus aan de Harmony.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis zal dit jaar niet vertrekken
Lees ook: Atlantis los van ISS
Lees ook: Shuttle Atlantis succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: Landing Discovery afgeblazen
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld wegens orkaangeweld
Lees ook: Spaceshuttle Discovery vertrekt naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.