Nieuws

Planetenstelsel als het onze ontdekt

Geplaatst op 19-02-2008 om 19u17 door Bert Carrein - 3318 keer gelezen
Nieuws

Bij een sterretje op vijfduizend lichtjaar afstand is een planetenstelsel ontdekt dat veel weg heeft van ons eigen zonnestelsel, zij het op een kleinere schaal. De ster is half zo zwaar als de zon; de twee planeten zijn een slag lichter dan Jupiter en Saturnus, en bewegen ook in kleinere banen. De ontdekking doet echter wel vermoeden dat de gasvormige reuzenplaneten op dezelfde manier zijn ontstaan als die in ons eigen zonnestelsel, dus op relatief grote afstand van hun moederster, waar de temperatuur laag genoeg was voor de vorming van ijskristallen. Op kleinere afstand van de ster draaien wellicht aardachtige planeten rond.

Tot nu toe zijn reuzenplaneten bij andere sterren vooral in onverwacht kleine omloopbanen gevonden, waar ze vermoedelijk terecht zijn gekomen als gevolg van een soort migratieproces. De twee planeten bij de ster OGLE-2006-BLG-109 zijn ontdekt met behulp van de microzwaartekrachtlenstechniek: de moederster bewoog vanaf de aarde gezien voor een andere ster langs, op een nog veel grotere afstand, en de zwaartekracht van de ster en de twee planeten veroorzaakte een tijdelijke helderheidstoename van de achtergrondster.

Die werd voorjaar 2006 ontdekt door het Poolse Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE), en vervolgens nauwgezet waargenomen door elf sterrenwachten verspreid over de aarde. Het bestaan en de eigenschappen van de twee planeten kon afgeleid worden uit een zeer nauwkeurige analyse van het waargenomen helderheidsverloop. De resultaten zijn op 15 februari gepubliceerd in Science.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De verre toekomst van ons eigen zonnestelsel, ergens anders
Lees ook: Vorming planetenstelsel onderzocht
Lees ook: Eerste meervoudig planetenstelsel met transitmethode ontdekt
Lees ook: Planeet opgeslokt door ster
Lees ook: Planeet in wording ontdekt
Lees ook: Moleculaire schijf rond dubbelster ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.