Nieuws

Blauwe ring rond rond Uranus

Geplaatst op 21-04-2006 om 16u30 door Bert Carrein - 1936 keer gelezen
Nieuws

Een recent ontdekte nieuwe ring rond gasplaneet Uranus heeft kennelijk een helderblauwe kleur. Dat maakten wetenschappers vandaag bekend. Hun bevindingen verschijnen vandaag in het tijdschrift Science.

Naast Uranus is er slechts één planeet in ons zonnestelsel die een of meerdere blauwe ringen heeft: Saturnus. De blauwe ringen rond deze twee planeten worden beiden geassocieerd met een kleine maan: Enceladus bij Saturnus, en Mab bij Uranus.

De blauwe kleur van de ring is speciaal, omdat alle andere bekende ringen, ook rond Jupiter en Neptunus, eerder rood van kleur zijn. Zij zijn immers samengesteld uit grotere elementen die rood licht kunnen reflecteren.

De kleur van Saturnus' blauwe ring ontstaat allicht doordat de ring uit veel kleinere deeltje bestaat, die ooit uitgestoten werden door Enceladus. Die theorie kan men echter niet doortrekken voor Uranus. Het maantje Mab is immers een eerder klein rotsblok, slechts een twintigste van de grootte van Enceladus, waar geen enkele activiteit te bespeuren valt.

Toch gaat men ervan uit dat ook in het geval van Uranus de blauwe ring uit kleine deeltjes bestaat, die door een tot nu toe niet ontdekte kracht in een baan om deze planeet gehouden worden. Deze kracht zorgt ervoor dat enkel de allerkleinste deeltjes in deze ring overblijven, terwijl zwaardere partikels uit de baan van de manen Enceladus en Mab worden gestoten.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Uranusringen precies van opzij
Lees ook: Nieuwe Belgische telescoop op La Silla

Bekijk alle berichten uit deze categorie.