Nieuws

Atlantis maakt zich klaar voor de landing

Geplaatst op 20-02-2008 om 19u18 door Bert Carrein - 1254 keer gelezen
Nieuws

De van het Internationaal Ruimtestation ISS terugkerende bemanning van het ruimteveer Atlantis maakt zich op voor een landing op het Kennedy Space Center later op de dag. De weersvoorspellingen voor een landing om 15.07 uur Belgische tijd zijn buitengewoon gunstig. De zeven opvarenden van de Atlantis zijn om 6.55 uur Belgische tijd gewekt met 'Hail to the Spirit of Liberty' van de Amerikaanse componist John Philip Sousa, speciaal ter attentie van piloot Alan Poindexter op vraag van zijn gezin.

De eigenlijke voorbereidingen voor de landing dienden om 10.05 uur Belgische tijd te beginnen, zowat een uur later gevolgd door het sluiten van de 'garagedeuren' in de vrachtruimte. Om 12.30 uur moeten de astronauten hun oranje ruimtepak aantrekken.

Indien de meteo gunstig blijft en er groen licht komt van de vluchtleiding, moet gezagvoerder Steve Frick om 13.59 uur Belgische tijd tijdens de 202de omloop de remmotoren tot ontbranding brengen. Volgt de landing één omwenteling later, dan remt hij om 15.35 uur met het oog op een landing om 16.42 uur. Het remmen bestaat uit het laten branden van de twee grote baanmanoeuvremotoren gedurende 159 seconden.

Lukt het niet neer te strijken in Florida, dan is er op de luchtmachtbasis Edwards in Florida een mogelijkheid om 18.12 uur, met remmen om 17.05 uur, en om 19.47 uur waarbij de baan rond de Aarde om 18.41 uur wordt verlaten. De NASA verkiest de shuttles in Florida te laten landen omdat dan minder tijd verloren gaat voor het voorbereiden van een volgende missie en omdat het transport vanuit Californië nog eens een miljoen dollar kost.

De Atlantis heeft tijdens zijn dertiendaagse missie met succes het Europese ruimtelab Columbus aan het ISS vastgeklonken.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA stelt laatste twee shuttlevluchten uit
Lees ook: Discovery moest uitwijken voor ruimteschroot
Lees ook: NASA wil uitstel Endeavour afwenden
Lees ook: Barst vastgesteld in brandstoftank Discovery
Lees ook: NASA stuurt Atlantis dag eerder naar Hubble
Lees ook: Donderdag lancering ruimteveer Discovery

Bekijk alle berichten uit deze categorie.