Nieuws

Overstroming op Mars verklaard?

Geplaatst op 21-02-2008 om 19u19 door Bert Carrein - 1695 keer gelezen
Nieuws

Oude rivierdelta's op de planeet Mars zijn niet in miljoenen jaren ontstaan, maar in korte periodes van een tot enkele tientallen jaren. Dat schrijven Utrechtse geologen in het weekblad Nature, zo heeft de Nederlandse Volkskrant op haar website gemeld. Op Mars zijn tientallen kraters bekend waar aan de rand op sommige plaatsen een rivierdelta zichtbaar is, waar dikke pakken sediment op de kraterbodem zijn afgezet.

Tot nog toe dachten planeetwetenschappers dat die formaties zijn ontstaan in een reeks van afzonderlijke overstromingen vanuit een canyon. De Utrechtse onderzoekers experimenteerden nu met overstromingen op schaal in een zandbak van de universiteit. Zij graafden een kunstmatige krater in hun zandbak en lieten die kortstondig via een kanaal overstromen. Daarbij ontstonden onder de juiste omstandigheden in een keer formaties die sterk lijken op die op Mars.

De vorsers concluderen dat het sporen betreft van korte periodes waarin water over de Rode Planeet stroomde. Mogelijk kwam dat van gesmolten ondergronds ijs, dat bijvoorbeeld bij vulkaanuitbarstingen vrijkwam.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De lente breekt aan op Mars
Lees ook: ESA wil missies naar Mars voortzetten
Lees ook: Week 2: Leven op Mars? (deel 1)
Lees ook: Mensen op Mars tegen 2037
Lees ook: Mogelijk ijs onderaan marslander gevonden
Lees ook: Aspergekweek mogelijk op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.