Nieuws

Overstroming op Mars verklaard?

Geplaatst op 21-02-2008 om 19u19 door Bert Carrein - 1623 keer gelezen
Nieuws

Oude rivierdelta's op de planeet Mars zijn niet in miljoenen jaren ontstaan, maar in korte periodes van een tot enkele tientallen jaren. Dat schrijven Utrechtse geologen in het weekblad Nature, zo heeft de Nederlandse Volkskrant op haar website gemeld. Op Mars zijn tientallen kraters bekend waar aan de rand op sommige plaatsen een rivierdelta zichtbaar is, waar dikke pakken sediment op de kraterbodem zijn afgezet.

Tot nog toe dachten planeetwetenschappers dat die formaties zijn ontstaan in een reeks van afzonderlijke overstromingen vanuit een canyon. De Utrechtse onderzoekers experimenteerden nu met overstromingen op schaal in een zandbak van de universiteit. Zij graafden een kunstmatige krater in hun zandbak en lieten die kortstondig via een kanaal overstromen. Daarbij ontstonden onder de juiste omstandigheden in een keer formaties die sterk lijken op die op Mars.

De vorsers concluderen dat het sporen betreft van korte periodes waarin water over de Rode Planeet stroomde. Mogelijk kwam dat van gesmolten ondergronds ijs, dat bijvoorbeeld bij vulkaanuitbarstingen vrijkwam.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Week 1: Reizen naar Mars - een stukje geschiedenis
Lees ook: Curiosity met succes op Mars geland!
Lees ook: NASA wil nieuwe robot naar Mars sturen
Lees ook: Europese bemanning MARS 500 in ESTEC
Lees ook: Het uitzicht richting Husband Heuvel op Mars
Lees ook: Belgisch team voor Marsvluchtsimulatie compleet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.