Nieuws

Nog een planeet in ons zonnestelsel?

Geplaatst op 28-02-2008 om 19u30 door Bert Carrein - 2887 keer gelezen
Nieuws

De astronomische gemeenschap heeft in 2006 Pluto de status van planeet ontnomen, maar wetenschappers van de universiteit van Kobe in Japan zeggen nu dat er aan de rand van ons zonnestelsel, voorbij de baan van Neptunus, een hemellichaam te vinden is dat aan de criteria van een planeet zal beantwoorden.

Op basis van computersimulaties gewaagt een team rond Tadashi Mukai van een "grote waarschijnlijkheid" dat er zich in het grensgebied van ons planetair stelsel een hemellichaam zou bevinden met 0,3 tot 0,7 keer de massa van onze Aarde. astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsIndien wetenschappers de nodige middelen krijgen, zou deze mysterieuze planeet binnen de tien jaar worden gevonden. De vorsers zijn er ook zeker van dat het hemellichaam de status van planeet zal krijgen.

In 2006 hebben astronomen de definitie van een planeet scherper gesteld omdat er discussie was rond de status van Pluto. Die werd officieel tot "dwergplaneet" gedegradeerd, zodat ons zonnestelsel plotsklaps maar acht planeten meer telde. De nieuwe planeet zou half zo groot zijn als de Aarde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Voyager nadert na 33 jaar de rand van het zonnestelsel
Lees ook: De Aarde of Mars?
Lees ook: Nieuwe dwergplaneet krijgt naam van Hawaiiaanse godin
Lees ook: Belgisch-Japanse expeditie zoekt meteorieten op Zuidpool
Lees ook: Nieuw object in Kuipergordel ontdekt
Lees ook: NASA lanceert sonde naar buitendelen zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.